Datoriile persoanelor fizice şi juridice către bugetul de stat cresc de la an la an, iar multe sume nu vor fi recuperate niciodată. Până la finalul anului trecut, Curtea de Conturi a calculat o pierdere de 15,7 miliarde de euro. Arieratele înregistrate la buget, adică obligaţiile fiscale datorate şi neachitate la termen, ajunseseră, la finalul anului trecut, la 92,8 miliarde de lei, potrivit raportului de audit privind contul general de execuţie a bugetului de stat pe anul 2015, publicat recent de Curtea de Conturi.
„În perioada 2013-2015 arieratele totale, atât cele înregistrate de persoanele juridice, cât și de persoanele fizice, au un trend crescător. Dacă în anul 2013 valoarea arieratelor era de 75.856,7 milioane lei, valoarea acestora a crescut în anul 2015 la 92.802,7 milioane lei, înregistrând astfel o creștere cu 22,33%”, se arată în raportul Curţii de Conturi.
Din cele aproape 93 de miliarde de lei, obligaţii fiscale neplătite la timp, inclusiv penalităţi, marea majoritate a sumelor nu vor mai fi recuperate niciodată. Potrivit Curţii de Conturi, totalul arieratelor nerecuperabile se ridică la 69,96 miliarde de lei, adică aproximativ 15,7 miliarde de euro, la cursul mediu al anului trecut. „Ponderea cea mai mare în structura arieratelor o reprezintă arieratele nerecuperabile ale persoanelor juridice, adică obligații fiscale neachitate de agenții economici”, spune Curtea de Conturi. Banii nu mai pot fi recuperaţi fie pentru că firmele datoare se află în insolvenţă şi nu mai au venituri sau bunuri disponibile, fie pentru că respectivele arierate au fost amânate la plată în vederea scutirii, fie pentru că executarea silită a firmelor datoare a fost suspendată de instanţă.