Nicoleta Dumitrescu

Despre reuşitele şi înfrângerile care au avut loc după numărarea voturilor scrutinului din 11 decembrie, cu siguranţă vor mai fi comentarii şi dezbateri cu duiumul, nici apa Dâmboviţei nereuşind să mai spele din greşelile politicienilor făcute în campania electorală.
Cert este că şi aceste alegeri pot reprezenta o nouă lecţie sau palmă – depinde cum se doreşte a fi privite – date de electorat politicienilor. Luni după-amiază, după o primă centralizare a voturilor, rezultatele pentru alegerile parlamentare s-au lăsat, pe de o parte, cu urale, bătăi din palme şi felicitări, iar pe de alta – cu tristeţe, agăţată de un firicel de îndoială că, poate, totuşi, situaţia n-o fi chiar atât de speriat. Numai că soarele n-a mai apărut în toate sediile de campanie ale partidelor care au avut liste de candidaţi la alegeri, la liberali lăsându-se şi cu demisii, chiar la vârf. Victoria formaţiunii care a câştigat cele mai multe voturi a căpătat, ulterior, şi mai multă certitudine, prilej care a dat şi mai multă apă la moara acelora care, de pe margine, consideră că pot vedea, mai lucid, cum şi unde s-a greşit.
Adevărul este că, atunci când vine vorba de a găsi greşeli la alţii, este cel mai uşor lucru, de fiecare dată alăturându-se şi alte persoane pentru a ţine isonul primului care a deschis discuţia, criticând. La liberali, de pildă, fără să fie prea mulţi cei care să-şi pună cenuşă în cap din cauza faptului că doar în trei judeţe au avut câştig de cauză, au fost voci care au spus că liberalilor le-a lipsit „mâna de fier” , în condiţiile în care, acum, frunzele… morcovilor sunt mai înalte decât gardul sediului central de la Bucureşti!
Alina Gorghiu a lăsat şefia partidului, dar nu sunt mulţi cei care s-ar smiorcăi, de mama focului, că nu mai are ea eticheta de lider. Cert este că, la liberali, în această campanie electorală s-a văzut că nu mai era la trompeta mobilizării Vasile Blaga, verva specifică pedeliştilor, din campaniile trecute, fiind trecută pe… ”mute” oarecum suspect. Iar proasta mobilizare se pare că, iată, i-a costat. Şi i-a mai costat, în opinia unora, şi faptul că tehnocratul Cioloş, pe post de premier- asumat, nu li s-a alăturat.
Cu un ochi la electoratul lui Nicuşor Dan, cu celălalt la liberali, Cioloş a crezut că poate să rămână la Palatul Victoria privind de pe margine. Iată că strategia n-a mers, iar acum a stricat toate ploile acelora care se vedeau la guvernare cu el premier.
Rămâne de văzut, acum, ce va face preşedintele statului, marea provocare fiind, în următoarea perioadă, formarea majorităţii parlamentare care să propună şi viitorul şef al Guvernului. Asta înseamnă că va urma o perioadă şi mai agitată, fiind în căutare mâna de fier care să aibă puterea şi curajul să tragă de frunzele morcovilor crescuţi, peste noapte, în curţile partidelor care au înregistrat rezultate sub aşteptări.