Tricolorul LMV Ploiești – AJ Fonte do Bastardo Azores (Portugalia), astăzi, ora 18:00

Petre Apostol

În această seară, echipa de volei masculin Tricolorul LMV Ploiești scrie o nouă pagină de istorie în sportul prahovean, evoluând, pentru prima dată, pe teren propriu, în cupele europene. Echipa antrenată de Sergiu Stancu și Mădălin Marinescu va întâlni, în Sala Sporturilor „Olimpia” din Ploiești, de la ora 18:00, campioana Portugaliei, AJ Fonte do Bastardo Azores, în manșa retur a 16-imilor de finală din CEV Challenge Cup.
Tricolorul LMV a fost foarte aproape să se întoarcă măcar cu un punct din Azore, manșa tur disputându-se în urmă cu o săptămână, însă a cedat cu scorul de 1:3 (26:24, 13:25, 22:25, 24:26), la capătul unui meci care a durat aproape două ore.
Primul duel dintre tinerii antrenori ai celor două echipe, Sergiu Stancu și João José, ambii foști internaționali de succes ai naționalelor României, respectiv Portugaliei, ca jucători, s-a încheiat cu victoria celui din urmă, însă a fost pe terenul lusitanilor. Echipa ploieșteană, care a petrecut aproape o săptămână pe drum pentru a ajunge și a se întoarce din insulele Azore, va încerca, însă, să revină și să forțeze „setul de aur” în meciul de la Ploiești, având nevoie de un succes în trei sau patru seturi.
În cazul în care Ghimeș și compania vor reuși acest lucru, atunci echipa calificată în optimile de finală ale competiției se va decide după „setul de aur”, act care va dura până la 15. Ploieștenii au mai avut o experiență în care au trebuit să revină într-o dublă manșă, în acest sezon, în Cupa României, cu SCM U Craiova, partida decisivă fiind programată tot în Sala „Olimpia”. Tricolorul LMV a revenit atunci după înfrângerea în trei seturi din Oltenia, câștigând tot în trei seturi pe teren propriu, dar a cedat în „setul de aur”.
În manșa tur, de la Tricolorul LMV Andrei Grigoraș (universal) și Hiroshi Centelles (extremă) au fost cei mai buni jucători, punctând de 16, respectiv 12 ori, iar primul dintre aceștia a fost chiar cel mai bun atacant al meciului, cu 14 atacuri câștigătoare. De asemenea, Kostiantyn Riabukha (centru) a mai avut o evoluție bună, cu opt puncte, două blocaje și doi ași, în vreme ce liberoul Goran Skundric a fost al doilea în meci la recepție, cu un procentaj de 37%. Pentru Fonte de Bastardo Azores cei mai buni jucători au fost brazilianul Caique Da Silva (extremă), cu 17 puncte, 12 atacuri câștigătoare și cinci ași, și americanii Kristopher Johnson (centru) – 15 puncte, 10 atacuri câștigătoare și 5 blocaje, Matthew Pollock (centru) – 14 puncte, 10 atacui câșitigătoare, trei blocaje, și Scott Rhein (extremă) – 11 puncte, 40% eficiență la recepție.
Meciul din această seară va fi arbitrat de Bülent Bozkurt, din Turcia, respectiv Audrius Gargasas, din Lituania.
Învingătoarea dintre Tricolorul LMV și Fonte do Bastardo va întâlni în optimile de finală pe Galatasaraz HDI Istanbul, care a trecut de formația elenă Pafiakos Pafos, câștigând ambele manșe cu 3:0, disputate pe teren propriu. De menționat că, tot în această seară, dar de la ora 19:00, va juca în manșa retur și cealaltă echipă din România aflată în CEV Challenge Cup, vicecampioana Volei Municipal Zalău, evoluând în deplasare cu formația bosniacă MOK Jedinstvo Brcko, pe care sălăjenii au învins-o în tur, cu scorul de 3:0 (25:10, 25:21, 25:12).