Preşedintele Klaus Iohannis a început consultările cu partidele intrate în Parlament, pentru formarea noului guvern, estimând că este foarte probabil ca în cursul săptămânii viitoare să convoace noul Legislativ. Iohannis i-a felicitat pe noii lideri ai PNL, în debutul consultărilor de la Cotroceni. Liderul USR Nicuşor Dan a declarat ieri, după consultările de la Cotroceni, că parlamentarii formaţiunii pe care o conduce nu va vota un guvern PSD şi că varianta „Cioloş premier” este una prea puţin posibilă, din cauza rezultatului alegerilor. El a mai spus că USR nu va vota un guvern format în jurul PSD, format în jurul lui Liviu Dragnea, apreciind că nu este „admisibil pentru România ca guvernul să fie condus de un prim-ministru condamnat penal”.
Cât îi priveşte pe liberali, liderul interimar, Raluca Turcan, a menţionat, după ce a participat la consultări: „PNL nu are în momentul de faţă o propunere de premier, dar dacă va fi în această situaţie prima opţiune va fi Dacian Cioloş”, a declarat ieri preşedintele interimar la PNL Raluca Turcan, după consultările de la Palatul Cotroceni. Ea a mai spus că România are nevoie de un program de dreapta. Consultările erau programate să înceapă la ora 10, cu delegaţia PSD, dar liderul social-democraţilor a anunţat că nu va răspunde invitaţiei. Nici liderii ALDE nu s-au prezentat la consultări. Ieri, la discuţii, mai erau aşteptaţi reprezentanţii UDMR şi PMP.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că el este cel care va desemna viitorul premier, iar această acţiune se va produce în urma mai multor discuţii pe care le va avea cu persoana propusă de partide pentru a prelua şefia Executivului. „Voi avea mai multe discuţii cu persoana care va fi desemnată pentru poziţia de prim-ministru, pentru a avea o bună imagine asupra a ceea ce va propune cel desemnat şi guvernul pe care respectiva persoană îl va dori să-l creioneze”, a anunţat preşedintele Iohannis.