Bogdan Chitic

Federația Română de Baschet a dat, recent, publicității programul fazelor semifinale din cadrul Campionatelor Naționale de juniori, la categoriile „U13”, „U14”, „U16” și „U18”, masculin și feminin. Printre echipele calificate în această fază a competiției, care va debuta cel mai devreme la data de 15 ianuarie, în cazul categoriilor „sub 16 ani” și „sub 18 ani”, se regăsesc mai multe formații ploieștene aparținând Clubului Sportiv Universitar, Clubului Sportiv Sevlar, ABC T-Pack, Clubului Sportiv Școlar sau Clubului Sportiv Municipal.

CSU Ploiești, printre favorite la „U13”

Echipa masculină „sub 13 ani” a CSU Ploiești, antrenată de Elena Stan, a avut un parcurs impecabil în sezonul de toamnă, încheind cu victorii pe linie, 10 la număr, faza preliminară. Pentru „semifinale”, care se vor disputa „tip turneu”, în paralel, în două grupe de câte opt echipe, juniorii de la CSU Ploiești au fost repartizați în prima serie, alături de LPS Bihorul Oradea, ACS Ball Mangalia, CSS Nr. 4 București, Lucky Dragons Tg. Mureș, CSM Râmnicu Sărat, CSS Tg. Jiu și ACS Baller Otopeni. Primul dintre cele patru turnee semifinale se va desfășura în perioada 3-5 februarie, când CSU Ploiești va întâlni pe CSS Tg. Jiu, Lucky Dragons Tg. Mureș și ACS Ball Mangalia. Gazda acestui prim turneu nu a fost încă stabilită, de remarcat fiind că CSU Ploiești, prin vocea președintelului secției de baschet, Ionuț Urzeală, și-a manifestat dorința de a organiza, în „Olimpia”, una dintre etapele acestei faze semifinale.
Primele trei clasate din fiecare grupă semifinală vor obține calificarea la turneul de elită, pentru locurile 1-8, alături de echipele care vor încheia pe primele două poziții turneul de baraj. În această fază se vor califica ocupantele locurilor 4 din fiecare grupă semifinală și cele două câștigătoare ale grupelor de recalificare, acolo unde se regăsește și CS Sevlar Ploiești, alături de CSS Viitorul Cluj Napoca, Phoenix Constanța, ACS Pro Basketball București, ACS Tg. Secuiesc, LPS Focșani, CSS Târgoviște și ACS Dan Dacian București. Tot pe tabloul „U13”, dar în faza locurilor de clasament, o mai întâlnim pe CSS Ploiești, într-o grupă cu ACS Champions București – Craiova și BC Slam București.

CS Sevlar ține steagul sus la „U14”

În campionatul imediat superior de vârstă – „sub 14 ani”, Ploieștiul are, de asemenea, o singură reprezentantă pe tabloul semifinal, pe CS Sevlar, repartizată în prima grupă, alături de U-BT Cluj Napoca, ACS Dan Dacian București, CSS Sf. Gheorghe, CSS Nr. 1 Constanța, BC Slam București, LPS CSU 2 Pitești și Dinamo București. În cadrul primului turneu de sală, în perioada 20-22 ianuarie, CS Sevlar își va măsura forțele cu Dan Dacian, U-BT Cluj, Slam București și CSS Sf. Gheorghe.
La aceeași categorie, dar în faza de recalificare semifinală, CSS Ploiești a fost trimisă în prima grupă, în compania echipelor CSS Mediaș, Steaua Magic București, CSS Tg. Jiu, Lions Craiova, CSO Voluntari, ACS Pro Basketball București și CSS Nr. 4 București. Pentru a avea o șansă la calificarea la turneul final, CSS Ploiești trebuie, în primă fază, să câștige această grupă, după care să se claseze pe unul dintre primele două locuri la turneul de baraj.

Afluență de echipe ploieștene la „U16”

De departe ce9-a-98a mai bogată categorie de vârstă în echipe ploieștene este cea „sub 16 ani”. Pe tabloul feminin, remarcăm prezența în faza semifinală a CSS-CSM Ploiești, echipa antrenată de Loredana
Munteanu fiind trimisă în cea de-a doua grupă, lângă Olimpia București, CSS Alexandru Ceaușianu Reghin, LPS Alba Iulia, Gloria Arad și CSS-CSM Târgoviște. În „oglindă”, la masculin, avem tot o singură reprezentantă pe tabloul semifinal, pe CSU Ploiești, formația pregătită de sârbul Ivan Gemaljevic fiind de asemenea repartizată în a doua serie, alături de BC Slam București, LPS Bihorul Oradea, U-BT 1 Cluj Napoca, Cuza Sport Brăila, Laguna București, ACS Ball Mangalia și CSS Mediaș.
În schimb, pe tabloul fazei de recalificare semifinală, ABC T-Pack Ploiești, sub comanda lui Vasile Tace, face parte dintr-o grupă alături de CS Spike București, Aurel Vlaicu București, CSS Sibiu, LPS CSU 2 Pitești, Valbon Arad, Viitorul Cluj și CSS Unirea 2 Iași, iar CSS Ploiești – rămasă, pentru moment, fără antrenor principal, după plecarea lui Titi Mircea în Anglia, va combate într-o grupă paralelă, cu Baller Otopeni, Bega Timișoara, U-BT 2 Cluj, Phoenix Galați, Lions Craiova, CSS Nr. 4 București, CSS Ploiești și CSM Miercurea Ciuc. În fine, CS Sevlar Ploiești, pregătită de Sorin Hartman, va juca pentru locurile de clasificare, alături de Phoenix Constanța și CSS Buzău.

CSM Ploiești, prezentă doar la „U18”

9-c-98După ce, în sezonul trecut, a avut înscrise echipe la cinci categorii diferite de juniori, masculin și feminin, Clubul Sportiv Municipal Ploiești a rămas, anul acesta, cu o singură echipă, de băieți, în cadrul Campionatului Național „U18”. Pregătită de Robert Munteanu, formația „municipalității” va juca pe tabloul de recalificare semifinală, alături de Laguna București, CSS Buzău, Viitorul Cluj, Unirea Iași, CSS Tulcea, Total Sport Argeș Pitești și CSS Sibiu.
Cu șanse, însă, mai mari de calificare la faza finală este CS Sevlar Ploiești, al cărei parcurs din „preliminarii” a trimis-o direct în „semifinale”, în a doua grupă, într-o companie selectă, cu Phoenix Galați, Agronomia București, CSU Sibiu, CS Mureșul Tg. Mureș, Athletic Constanța, Spike București și CSS Bega Timișoara.