Un ploieștean a fost amendat pentru că nu a afișat plăcuța “Câine periculos”

V. Stoica

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Prahova (DSVSA) a aplicat, în urma celor 172 de controale efectuate în luna noiembrie, sancțiuni pentru neregulile constatate în valoare totală de aproape 70.000 de lei. Cele mai multe dintre controale s-au desfășurat în exploatații comerciale și nonprofesionale de animale (29), urmate de unități de procesare produse de origine animală și nonanimală (17), urmate de răspunsurile la sesizările și petițiile venite de la prahoveni.
Deși cea mai mare amendă a fost dată pentru comercializarea de produse alimentare cu termenul de valabilitate depășit – 45.000 de lei – cele mai neobișnuite cazuri de sancțiuni au venit în urma sesizărilor cetățenilor.
Astfel, potrivit directorului DSVSA Prahova, Mihai Terecoasă, un ploieștean proprietar al unui câine periculos metis din rasa Pit Bull a fost amendat cu 1.500 de lei pentru că nu a afișat la intrarea în curte plăcuța de avertizare “Câine periculos”, așa cum se prevede în legislația în vigoare pentru câinii care fac parte din anumite rase considerate agresive. Alte situații soldate cu amenzi au fost aceea a unui ploieștean care locuiește la bloc și care deține în apartament opt câini nemicrocipați și, implicit, nevaccinați antirabic, precum și aceea în care au fost depistați la vânzare porci neidentificați prin crotaliere și fără documente sanitare veterinare.
Pe de altă parte, în luna decembrie, la circumscripțiile sanitare veterinare și la cabinetele medicale veterinare se va asigura permanența pentru a veni în sprijinul cetățenilor în vederea efectuării examenelor trichineloscopice la porcii sacrificați în gospodărie, inclusiv sâmbăta și duminica, până pe data de 24 decembrie. Inspectorii sanitari veterinari vor verifica și unitățile de sacrificare autorizate, precum și pe cele de procesare și de vânzare cu amănuntul de carne și produse din carne. Vor fi vizate de controale și restaurantele și cantinele în care se vor organiza mese festive cu ocazia Sărbătorilor de Iarnă.

Cinci suspiciuni de trichineloză neconfirmate

Până ieri, în Prahova au fost înregistrate cinci suspiciuni de trichineloză la carnea de porc provenită de la animalele sacrificate în gospodăriile populației. Potrivit directorului DSVSA Prahova, Mihai Terecoasă, în urma metodei digestiei artificiale, cele cinci suspiciuni reieșite în urma trichineloscopiei directe au fost infirmate.