Violeta Stoica
Nicoleta Dumitrescu

Prahova rămâne, în continuare, unul dintre judeţele ţării care se confruntă cu mari probleme în ceea ce priveşte alunecările de teren, inclusiv anul acesta în multe zone pământul luând-o la vale. Unul dintre motivele pentru care această situaţie rămâne în actualitate este faptul că, în ciuda solicitărilor făcute din teritoriu, de la Bucureşti banii se dau cu ţârâita, fiecare alocare bugetară de la Guvern fiind insuficientă în comparaţie cu anvergura lucrărilor care ar fi necesare în primul rând pentru consolidarea terenurilor. Săptămâna trecută, de pildă, Executivul a aprobat, printr-o hotărâre, alocarea de fonduri şi pentru Prahova, sumele fiind destinate refacerii unor drumuri şi podeţe, dar şi pentru consolidări, beneficiare fiind în mod special localităţi în care alunecările de teren reprezintă o tradiţie! Cu toate că este vorba, în total, despre fonduri în valoare de peste 53 de milioane de lei, trebuie menţionat că aceşti bani au fost alocaţi abia la sfârşit de decembrie, în contextul în care banii au fost ceruţi încă din luna august. Singura consolare a primarilor este că banii primiţi pot fi cheltuiţi anul viitor. Nu e mai puţin adevărat însă că, deşi suma alocată ar putea părea mare, în fond lucrările ce trebuie executate pentru stabilizarea terenurilor impun finanţări semnificative.

3-b-28-dec

Prin hotărâre, din fondul de intervenţie aflat la dispoziţia Guvernului, au fost alocaţi judeţului Prahova peste 53 de milioane de lei pentru efectuarea de lucrări în localităţi care au fost afectate de alunecările de teren. Banii vin, din păcate, după cinci luni de la solicitare, în condiţiile în care autorităţile prahovene au transmis cererea de alocare de fonduri pe data de 17 august, când timpul era prielnic pentru efectuarea de lucrări. Singurul lucru bun e că banii alocaţi acum, aproape de finalul anului, nu se pierd, ci pot fi cheltuiţi şi în 2017. Din suma alocată, cele mai multe fonduri – peste 19 milioane de lei – sunt destinate Consiliului Judeţean Prahova. Sumele au fost prevăzute pentru lucrări stricte, respectiv pentru refacerea drumurilor judeţene care trec prin Adunaţi, Ariceştii Zeletin, Cărbuneşti, Ceptura, Cornu, Cosminele, Lapoş, Sângeru, Şotrile, Valea Doftanei, dar şi pentru refacerea podeţelor din Adunaţi, Cărbuneşti, Cocorăştii Mislii, Cosminele, Tinosu ori pentru consolidări şi apărări de maluri la Scorţeni, Lapoş, Şotrile, Telega, Valea Doftanei. Totodată, de alocări financiare beneficiază şi două dintre localităţile în care, an de an, mai ales atunci când sunt precipitaţii abundente, sunt reactivate alunecările de teren considerate istorice. Este vorba despre oraşele Breaza şi Comarnic, în ambele cazuri autorităţile locale primind bani pentru refacerea unor străzi, dar şi pentru consolidarea unor versanţi. La Sinaia s-au dat bani pentru refacerea unor străzi, la Ariceştii Zeletin – pentru repararea unor drumuri comunale, la Bertea- pentru refacerea a trei punţi, la Brebu – pentru consolidarea şi refacerea unor drumuri comunale, dar şi pentru repararea şi consolidarea unui pod, la Ceptura- pentru refacerea unor drumuri locale, la Chiojdeanca – pentru apărări de mal în vederea punerii în siguranţă şi a refacerii unei artere locale, dar şi pentru refacerea unor drumuri comunale, la Cocorăştii Mislii – pentru apărări de mal, dar şi pentru repararea şi consolidarea a două poduri şi a unor drumuri locale; la Cornu – pentru refacerea unor străzi, la Drajna – pentru apărări de mal, la Gornet – pentru refacerea unor drumuri comunale, la Poseşti– pentru apărări de mal, la Proviţa de Sus – pentru apărări de mal, refacerea unor drumuri locale şi a unui podeţ, la Scorţeni – apărări de mal, refacerea unor drumuri locale şi a şase podeţe, la Şoimari – refacerea unor drumuri comunale şi a unui podeţ, la Şotrile – refacerea unor drumuri locale şi a două podeţe, la Telega – refacerea unor drumuri locale, la Valea Doftanei – apărări de mal pentru punerea în siguranţă şi refacerea unor drumuri locale.

  • Orașul Breaza este una dintre zecile de localități prahovene care sunt afectate anual de alunecări de teren, uneori chiar și de mai multe ori într-un interval de câteva luni. Anul acesta a fost unul în care locuitorii orașului Breaza au trecut, din nou, prin evenimentele neplăcute generate de precipitațiile crescute. Chiar și după ce autoritățile au solicitat, în vară, fonduri pentru refacerea unor străzi afectate de alunecări de teren sau pentru consolidarea unui versant pentru punerea în siguranță, un proces verbal încheiat în luna noiembrie 2016 arată că reactivarea ruperilor mai vechi de pământ s-a produs și în cea de-a doua jumătate a acestui an. Străzile Orizontului, Poieniței și 30 Decembrie din oraș au fost iar rupte din cauza terenului care a luat-o la vale, iar în zidurile unei locuințe au apărut fisuri. Deși pentru consolidarea străzilor respective există studii geotehnice și proiecte tehnice de modernizare, lipsa fondurilor necesare pentru demararea lucrărilor a pus Primăria Breaza în imposibilitatea de a lua măsuri concrete pentru remedierea problemelor.
  • Locuitorii din Comarnic sunt și ei afectați la intervale mai mari sau mai mici de timp de alunecări de teren. Pe ultima sută de metri din acest an, a fost alocată suma de 6,6 milioane de lei pentru unele obiective, printre care refacerea și consolidarea a… 360 de metri de străzi și consolidarea unui versant de aproape 5 hectare de teren. Și Comarnicul a fost lovit în plin în această vară de noi ruperi de maluri, atât în zonele deja aflate pe lista neagră a ruperilor de maluri, cât și în locații mai puțin afectate până în acest an. Din nefericire, în unele puncte nevralgice din Comarnic, există chiar și alunecări de teren active de circa 36 de ani, ceea ce înseamnă că banii care ar trebui alocați pentru realizarea unor lucrări majore de consolidare sunt de ordinul zecilor de milioane de lei, numai în cazul orașului de pe Valea Prahovei. Case din cartierele Ghioșești și Poiana au avut de suferit din cauza deplasărilor de mase de pământ, apărând nu numai fisuri în zidurile imobilelor, ci și crăpături în fundații, modificări ale formei ușilor și ferestrelor.
  •  Cea mai mare sumă alocată pentru o localitate rurală din Prahova a ajuns, de această dată, la Șotrile. În primăvara acestui an, comuna Șotrile a fost afectată de mai multe alunecări de teren, infrastructura rutieră fiind cea care a cedat în multe zone din localitate. Pentru că pământul a luat-o la vale pe hectare întregi, au fost afectate inclusiv lucrările special realizate pentru a opri ruperea terenului. Tot la Șotrile, un drum județean care traversează comuna a fost afectat în primăvară din kilometru în kilometru, iar proprietăți private – în special curți ale oamenilor – au fugit la vale.
  •  Scorțeni. Efectele calamităților naturale din această localitate prahoveană produse tot în primăvară au fost și ele consemnate într-un proces verbal. Acolo a fost vorba despre efectele distrugătoare ale viiturilor care au provocat alte evenimente în lanț, mai precis alunecări de teren care au condus, la rândul lor, la afectarea infrastructurii rutiere. Drumuri și poduri au fost luate de apele învolburate – unele dintre viituri fiind provocate de precipitațiile abundente – și malurile pârâului Telega s-au rupt sub influența nefastă a inundațiilor, terenurile şubrezite ajungând la numai câțiva metri de locuințele și gospodăriile populației, în satul Bordenii Mici.