Petre Apostol

Echipa de volei masculin Tricolorul LMV Ploieşti va juca în acest sezon, în premieră, în cupele europene, participând în cadrul CEV Challenge Cup, a treia competiţie continentală din punct de vedere valoric, după Champions League şi CEV Cup.
Clasată pe locul al cincilea în sezonul trecut al Diviziei A1, când a debutat în primul eşalon al ţării, echipa ploieşteană va evolua în 16-imile CEV Challenge Cup, întâlnind campioana Portugaliei, AJ Fonte do Bastardo Azores, care a mai jucat un tur preliminar, trecând de gruparea norvegiană VFK Forde, cu victorii în ambele manşe.
Disputa dintre Tricolorul LMV şi AJ Fonte do Bastardo Azores are programat primul duel în Portugalia, miercuri, 14 decembrie, de la ora 23:30 (ora României), iar manşa decisivă urmează să aibă loc o săptămână mai târziu, pe 21 decembrie, în Sala Sporturilor „Olimpia”, de la ora 18:00. Sistemul de desfăşurare este similar cu acela din Cupa României, acordându-se trei puncte pentru victorie în trei sau patru seturi, două puncte pentru victorie în tiebreak şi un punct pentru înfrângere în tiebreak. Dacă după cele două manşe cele două echipe se vor afla la egalitate, se va disputa un „set de aur”, până la 15.
Dacă ploieştenii şi-au aflat printre ultimii adversarii din 16-imile de finală ale CEV Challenge Cup, fiind nevoiţi să aştepte rezultatul din faza preliminară, de data aceasta ştiu încă de pe acum cu cine s-ar duela în optimile de finală, în cazul în care vor trece de campioana Portugaliei. Asta deoarece disputa dintre Pafiakos Pafos (Grecia) şi Galatasaray HDI Istanbul (Turcia) şi-a desemnat deja câştigătoarea.

9-b-10-dec
Ambele manşe ale disputei s-au desfăşurat la Istanbul, marţi şi joi, iar Galatasaray s-a impus de fiecare dată, scor 3:1 (20:25, 25:13, 25:15, 25:16), în primul joc, şi 3:0 (25:16, 25:12, 25:11), în cel de-al doilea meci. De la echipa turcă, lider a fost francezul Samuele Tuia (extremă), unul dintre cei doi stranieri din lotul formaţiei, pe lângă polonezul Zbigniew Bartman (universal), de asemenea printre principalii realizatori ai grupării.
Galatasaray Istanbul s-a clasat pe locul al patrulea în sezonul trecut al campionatului din Turcia, dar are în palmares 16 titluri naţionale: 12 în fosta organizare a competiţiei şi patru în noul sistem, început de la finalul anilor ’60, ultimul titlu fiind câştigat în 1989.
Învingătoarea dintre Tricolorul LMV Ploieşti şi AJ Fonte do Bastardo Azores va juca mai întâi pe teren propriu în optimile de finală, cu Galatasaray, după care în deplasare. Manşa tur din optimi este programată în perioada 17-19 ianuarie 2017, iar cea retur – între 31 ianuarie şi 2 februarie 2017.
De menţionat că în CEV Challenge Cup mai participă, din România, şi vicecampioana Volei Municipal Zalău, care a disputat, deja, manşa tur, pe teren propriu, cu formaţia bosniacă MOK Jedinstvo Brcko, impunându-se cu scorul de 3:0 (25:10, 25:21, 25:12), returul fiind programat pe 21 decembrie.
De asemenea, ar mai fi de adăugat faptul că în faza 16-imilor de finală din CEV Challenge Cup a fost implicat şi un arbitru ploieştean. În vârstă de 45 de ani şi arbitru internaţional din 2011, Darius Meşca l-a asistat pe Zdravko Jakisa (Bosnia şi Herţegovina), arbitru 1, în cadrul manşei tur, disputată joi seară, din confruntarea dintre Vegyész RC Kazincbarcika (Ungaria) şi Jihostroj Ceske Budejovice (Cehia), adjudecată de cea din urmă, cu scorul de 3:0 (26:24, 25:17, 25:17), pe terenul primei formaţii menţionate.