60.000 de tone de grâu din România au ajuns în Egipt
Egiptul, cel mai mare importator mondial de grâu, a cumpărat o cantitate de 360.000 de tone de grâu din Rusia, Argentina și România, la o licitație organizată de Autoritatea Generală pentru Aprovizionare (GASC) din Egipt, entitatea responsabilă pentru achizițiile strategice de grâu în numele statului egiptean, informează UkrAgroConsult.
Prețul mediu plătit de GASC este de 198 de dolari pe tonă, inclusiv transport și navlu, în scădere față de prețul mediu de 202,5 dolari pe tonă, inclusiv transport și navlu (n.n. – chirie plătită pentru folosirea unui vas de transport particular), plătit la precedenta licitație. La licitația amintită, GASC a cumpărat 120.000 de tone de grâu din Argentina, 180.000 de tone de grâu din Rusia și 60.000 de tone de grâu din România de la firma CerealCom Dolj, la un preț de 200,64 dolari pe tonă, inclusiv transport și navlu. Grâul urmează să fie livrat în perioada 20-31 ianuarie 2017. La precedenta licitație, organizată în data de 29 noiembrie, GASC a cumpărat doar grâu din Rusia, 240.000 de tone, cu livrare în perioada 2-11 ianuarie 2017.
Rata șomajului – în scădere
Conform datelor centralizate de către Institutul Național de Statistică (INS), remise economica.net, rata şomajului s-a situat, în trimestrul al treilea al anului curent, la 5,7%, în scădere faţă de cea din trimestrul anterior, care se situa la nivelul a 5,9%.
Pe sexe, ecartul dintre cele două rate ale şomajului a fost de 1,4 puncte procentuale (6,3% la bărbaţi faţă de 4,9% la femei), iar pe medii rezidenţiale – de 1,3 puncte procentuale (6,4% în mediul rural, faţă de 5,1% în mediul urban). Rata şomajului a atins nivelul cel mai ridicat (20,5%) în rândul tinerilor (15-24 ani).
Inițiatorii Legii dării în plată “nu și-au atins obiectivul”
Conform unei declarații a vicepreședintelui executiv al BCR, Dana Demetrian, citată de Capital, până în prezent, la această instituție au fost depuse aproximativ o mie de solicitări valide de la clienţii băncii care au apelat la darea în plată şi toate au fost acceptate, însă iniţiatorii acestei legi nu şi-au atins obiectivul.
”Legea privind darea în plată a imobilelor a afectat producţia nouă de credite imobiliare, blocând piaţa, şi nu a rezolvat cazurile sociale, iar riscurile băncilor au crescut foarte mult. Cu toate că BCR nu are probleme cu legea privind conversia creditelor în franci elveţieni pentru că nu a vândut astfel de produse, dacă la început se vorbea de circa 800.000 de români cu probleme, „acum vedem că sunt câteva mii, adică puţine”, a adăugat Dana Demtrian, „ceea ce arată că iniţiatorii acestei legi nu şi-au atins obiectivul”. În opinia sa, în alte ţări unde există legi similare, acestea sunt însoţite de plafoane care să ţintească persoanele cu adevărat în nevoie.