A scăzut numărul restanțierilor la bănci

La sfârșitul lunii octombrie, numărul persoanelor înregistrate la Biroul de Credit cu restanțe mai mari de o lună la bănci și la instituții financiare nebancare a scăzut cu 83.439, ajungând la 611.613, conform datelor BNR, citate de către Agerpres.
În ceea ce privește valoarea restanțelor, aceasta se ridica, în octombrie, la 8,49 miliarde de lei, dintre acestea, peste 2,87 miliarde de lei fiind în lei, 4,03 miliarde de lei echivalent în euro, 1,53 miliarde de lei echivalent în alte valute și 51,4 milioane de lei echivalent în dolari.
Totodată, datele BNR relevă și faptul că existau restanțe de 57,2 milioane de lei cu o întârziere cuprinsă între două și trei luni.

Noi reglementări privind Programul “Prima casă”

Potrivit unei Ordonanțe de Guvern, statul va garanta în proporție de maximum 50% valoarea creditelor acordate pentru achiziția de locuințe noi consolidate în cadrul programului guvernamental ”Prima casă”, în timp ce creditele pentru locuințele care nu se încadrează în aceste categorii vor fi garantate de stat în proporție de cel mult 40%.
Noile reglementări au fost adoptate de urgență, pentru implementarea acestora începând cu 1 ianuarie 2017. În acest context, va fi modificată și legislația secundară aferentă Programului ”Prima casă” pentru a fi armonizată cu legislația primară și cu principiile și liniile directoare menționate în strategie.