Investitori români au semnat un acord preliminar pentru construirea unei centrale electrice în Iran
Investitori români au semnat un acord preliminar cu Iranul pentru construirea unei centrale electrice de 1.000 de megawaţi în vestul teritoriului iranian, în apropierea frontierei cu Irakul, relatează agenţia de ştiri IRNA, citată de postul Press TV.
Acordul a fost semnat în timpul recentei vizite efectuate de ministrul iranian de Externe,
Mohammad Javad Zarif, în ţări est-europene.
„Una dintre realizările vizitei a fost semnarea memorandumului de înţelegere de către investitori iranieni şi români pentru construirea unei centrale electrice de 1.000 de megawaţi în localitatea Mehran”, a declarat Mohammad Azadi, un membru al delegaţiei iraniene care a vizitat Europa de Est.
Proiectul, semnat de compania iraniană Pichak Sanat Ilam cu investitori români, prevede investiţii de până la 700 de milioane de dolari, 70% oferite de români şi restul de Iran.
Centrala electrică va fi construită în orăşelul iranian Mehran, situat în vestul ţării, foarte aproape de graniţa cu Irakul. Energia produsă ar urma să fie exportată în Irak.
22% din banii gospodăriilor româneşti s-au dus pe facturile la întreţinerea locuinţei
Gospodăriile din România au alocat în 2015 circa 22% din cheltuielile totale de consum pentru „locuinţă, aprovizionare cu apă, electricitate, gaz şi alţi combustibili”, comparativ cu 21% în 2005, conform ultimelor date publicate de Oficiul European de Statistică – Eurostat şi preluate de Mediafax.
La nivelul Uniunii Europene, familiile au alocat un sfert din bani pentru aceste cheltuieli, suma totală de circa 2.000 de miliarde de euro (în preţuri curente) reprezentând cea mai mare categorie de cheltuieli a gospodăriilor din statele membre. Cea mai mare pondere a cheltuielilor pentru locuinţă în cheltuielile totale o au locuitorii din ţările nordice, Danemarca (29,4%) şi Finlanda (28,2%), iar cele mai mici cei din Malta (10,1%), Lituania (15,8%) şi Cipru (16,6%). Media europeană este de 24,4%. În perioada 2005-2015, ponderea cheltuielilor la factura de apă, electricitate, gaz şi alţi combustibili în totalul cheltuielilor gospodăriilor a crescut în majoritatea ţărilor din UE. Cea mai mare creştere s-a înregistrat în Spania (5,6 puncte procentuale), Irlanda (5 puncte procentuale) şi Portugalia (4,5 puncte procentuale). În România, această creştere a fost mai mică de un punct procentual, în vreme ce media europeană a creşterii a atins 1,9 puncte procentuale.
În ceea ce priveşte cheltuielile gospodăriilor din UE, pe lângă cheltuielile pentru locuinţă, o pondere însemnată o au şi sumele cheltuite pentru transport (13% din cheltuielile totale de consum), precum şi cele pentru alimente şi băuturi non-alcoolice (12,3%).