N. Dumitrescu, A. Maxim, V. Stoica, Fl. Tănăsescu
Deşi vremea a fost una neaşteptat de frumoasă, mai degrabă de primăvară timpurie, nu de început de decembrie, ieri, în Prahova, prezenţa la urne a fost destul de scăzută, în condiţiile în care până la ora 15,30 nu se prezentase la urne decât 25% din electorat, iar la închiderea urnelor – 40,12%. Ca şi la nivel naţional, şi în judeţ, mult mai conştiincioşi s-au dovedit a fi orăşenii şi cei vârstnici, în timp ce atât la alegerile locale din iunie anul acesta, cât şi la alegerile parlamentare de acum patru ani, primii care au pus ştampila cu menţiunea “Votat” pe buletinele de vot au fost cei din mediul rural. Pentru alegerea celor 5 senatori şi 11 deputaţi de Prahova, la urne, în judeţ, erau aşteptate peste 600.000 de persoane cu drept de vot. Dar, după cum au arătat şi datele ce au vizat prezenţa la vot, comunicate în timp real graţie aparaturii electronice existente în fiecare dintre cele 623 de secţii de votare, electoratul prahovean nu a fost prea dornic să-şi exprime opţiunile politice. În ceea ce priveşte desfăşurarea procesului electoral, au existat câteva evenimente mai deosebite. O pană de curent a dus la suspendarea votării în mai multe secţii pentru aproximativ 40 de minute, iar la Ploieşti au fost înregistrate atât o tentativă de vot multiplu, cât şi dispariţia unei ştampile de vot, în ambele cazuri fiind întocmite dosare penale. Totodată, trei operatori de calculator au fost înlocuiţi din motive medicale, în unul dintre cazuri persoana respectivă fiind transportată la spital după ce s-a rupt scaunul pe care stătea şi, în cădere, şi-a fracturat un deget de la o mână!
- Statistici şi recorduri
APROAPE 4000 DE PRAHOVENI AU FOST LA VOT, ÎN PRIMA JUMĂTATE DE ORĂ DE LA DESCHIDEREA SECȚIILOR. 3.984 de prahoveni s-au trezit cu noaptea în cap pentru a se prezenta la vot, ieri, pentru a-și alege viitorii parlamentari. Potrivit datelor oficiale, 0,6% din numărul total de alegători din județul Prahova votaseră deja până la ora 7.30. Majoritatea celor prezenți la vot până la ora menționată au vârsta cuprinsă între 45 și 64 de ani.
La ora 7.45, în Ploiești fuseseră la vot 1.549 de alegători, din totalul de 195.641 aflați pe listele permanente. 1,73% era prezența la urne în orașul Azuga, la ora 7.57, fiind cel mai mare procentaj de prezență la vot din mediul urban în momentul respectiv.
3,30 % DINTRE PRAHOVENI AU FOST LA VOT PÂNĂ LA ORA 9.15. Alegătorii din Slănic au fost cei mai mulți la urne din mediul urban, la ora 9.15, oră la care ploieștenii s-au situat puțin sub acest procent, fiind înregistrați 3,14% pe tabletele din secțiile de votare cu ajutorul cărora s-au transmis în timp real date despre prezența la urne. În mediul urban, la Slănic a fost o prezență mult mai mare decât media județeană în orașe, înregistrându-se 5,17%.
Un adevărat record de prezență la urne a fost la ora menționată cel dintr-una dintre secțiile de votare din județul Prahova, aflată pe raza comunei Valea Călugărească. Potrivit datelor oficiale, la secția 608 – Cabana de Vânătoare din Valea Mantei, prezența la vot la ora 9.30 era de 9%. Asta pentru că dintre cei 100 de alegători de pe listele electorale votaseră deja… nouă!
ÎN TOPUL PREZENȚEI LA ORA 10.14, ÎN PRAHOVA, SE AFLA COMUNA JUGURENI, CU 13,39%. Comuna Jugureni este cunoscută drept una dintre cele mai sărace localități din județul Prahova, dar și cu un număr redus de locuitori. La singura secție de votare din Jugureni, amenajată la Școala Gimnazială, veniseră deja, până la ora 10.14, la vot, 13,39% dintre cei 433 de alegători aflați pe listele electorale permanente. Până la ora 11.20, s-au prezentat la vot mai mulți prahoveni din mediul urban, comparativ cu persoanele care au ales să meargă în fața urnelor în mediul rural, diferența fiind de aproape 10.000 de alegători. Până la ora menționată, mai mulți bărbați decât femei și-au exprimat opțiunea de vot, peste 72.000 de prahoveni, reprezentând aproape 11% dintre alegători, s-au prezentat la urne.
Tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani au fost cel mai puțin interesați în a-și alege viitorii parlamentari, doar aproximativ 2.000 votând în primele patru ore și jumătate de la deschiderea secțiilor de votare.
PREZENȚĂ DE APROAPE 25% LA O SECȚIE DIN PLOIEȘTI, PÂNĂ LA PRÂNZ. Cea mai mică secție de votare din municipiul Ploiești, care poartă numărul 157 și a fost amenajată la Gara Ploiești Triaj, a avut cel mai mare procentaj de prezență până la ora 11.40, de aproape 25%.
Un sfert dintre alegătorii de pe liste veniseră la urne pentru a-și alege parlamentarii, în condițiile în care numărul total al persoanelor de pe liste era de numai 174. Deși era de așteptat ca mulți dintre alegătorii din mediul rural să se prezinte în număr mare la vot după ieșirea de la biserică, lucrurile nu au stat așa în județul Prahova. Spre deosebire de alte județe din țară, în care alegătorii care au fost la vot până la ora 13.30 erau majoritar din mediul rural, în Prahova s-a menținut diferența mare în favoarea mediului urban.
În Prahova, statisticile arată că la ora 14.55, numărul femeilor care s-au prezentat la vot a fost puțin mai mare decât acela al bărbaților, pentru prima dată pe parcursul zilei de 11 decembrie 2016. Prezența la urne în Prahova era, la aceeași oră, de 23,86%, cu doar 0,4 procente mai mare decât media de la nivel național.
ALEGERI ÎN ȘCOLI DEZAFECTATE, LA SEDII DE FIRME ȘI ÎN VESTIARE. Multe dintre cele 623 secţii de votare din județul Prahova (dintre care 157 numai în municipiul Ploiești) au fost amenajate în unități de învățământ – școli sau grădinițe – sau în incinta sediilor primăriilor. Însă autoritățile nu au găsit asemenea spații pentru toate localitățile, alegătorii fiind nevoiți să meargă să-și exprime opțiunile politice în materie… parlamentară în locații mai puțin obișnuite.
Astfel, locuitorii din satul Valea Stâlpului – comuna Teișani – au votat la sediul unei societăți comerciale din localitate, în timp ce la Valea Călugărească s-a votat inclusiv la o cabană de vânătoare din Valea Mantei. La Buchilași – comuna Râfov – s-au depus buletinele de vot în urnă până şi într-o școală dezafectată, iar la Lipănești, vestiarele de la baza sportivă s-au transformat, din nou, în secții de votare. La Bănești, oamenii au votat şi în clădirea dispensarului, în timp ce la Iordăcheanu, alegătorii arondați la o secție de votare din Valea Cucului, şi-au ştampilat buletinele de vot într-o clădire nouă care a fost, pe vremuri, sediu al CAP.
- Bătrânii, prezenţi la secţii înainte de deschiderea acestora
Mii de ploieșteni au ieșit ieri, la vot, încurajați și de faptul că vremea a fost neobișnuit de frumoasă pentru această perioadă. La secțiile de votare din zona de nord a Ploieștiului, până la ora 13.00, își exprimaseră dreptul constituțional de a-și alege reprezentanții în Parlament peste 10 % dintre alegători, în unele secții procentul ajungând chiar la 20%. Și de această dată, cei mai conștiincioși au fost bătrânii, mulți dintre ei prezentându-se la urne la primele ore ale dimineții. De exemplu, un cuplu de vârsta a treia a ajuns înainte de ora 7.00 la una dintre secțiile amenajate la Liceul Tehnologic de Servicii „Sfântul Apostol Andrei” și a așteptat deschiderea urnelor pentru a putea vota. După ora 10.00, ploieștenii au început să vină în număr mai mare la secții, însă majoritatea a fost formată tot din bătrâni. Reprezentanții birourilor electorale ne precizau că se așteaptă ca după ora 17.00 să vină și mai mulți alegători, iar printre ei să se regăsească mai mulți tineri, mai ales că așa s-a întâmplat și la scrutinurile din anii trecuți.
- La alegeri, cu copiii în braţe!
Vremea frumoasă, numai bună de plimbare, i-a determinat pe unii dintre prahoveni să vină la secţiile de votare şi cu copiii. Această situaţie am putut-o remarca la câteva secţii de votare din Ploieşti, din cartierul Malu Roşu, în această ipostază surprinzând atât o bunicuţă care venise cu nepoţelul de câteva luni în căruţ, dar şi o tânără familie, cu doi copii – unul în braţe şi celălalt de mână. În schimb, am văzut ori întâlnit mai puţini tineri, una dintre explicaţii, fiind legată poate de faptul că pe unii dintre ei i-am zărit mai degrabă la câte o terasă, la o bere cu prietenii.
- O ţară ca afară se clădeşte şi prin bun simţ
Orele 12, Secția de votare numărul 89, din Cartierul de Vest, în incinta Grădiniței cu program normal nr. 50. Urcăm treptele, spre încăperea unde urmează să votăm și ajungem din urmă două persoane de vârsta a treia – cel mai probail soț și soție -, care ne fac loc, politicos, să le-o luăm înainte, fiindcă ei “suflă mai greu la vârsta asta”. Refuzăm oferta, așa cum refuzăm să-i credem și pe aceia care tot bat toba, la televizor sau pe Facebook, că pensionarii ne-au dus țara de râpă și am ajuns unde-am ajuns din cauza lor, a celor care, de bine de rău, își fac datoria de a vota.
În incinta sus-amintitei grădinițe au fost amenajate două secții de votare – nr. 88 și nr. 89. Votul decurgea normal în intervalul de aproximativ o jumătate de oră cât am stat în zona acestora. Iar ca o contrapondere a politeței celor doi bătrâni amintiți mai sus, la câteva sute de metri de sediul în care se vota, auzim următorul dialog, purtat între doi bărbați de până-n 40 de ani: „- Păi, ziceai că votezi PNL…/- Dă-i dracului, că-s din aceeași oală toți. Alina Gorghiu aia e amanta lui Iohannis, nu știai ?/ – Asta de unde ai mai scos-o ? / – De pe Internet”.
Și uite-așa se scrie istoria în România: cu generații mai în vârstă – probabil conservatoare – și generații mai tinere, mai mult sau mai puțin dependente de rețelele de socializare, care vor o țară ca afară, bat cu peturile-n asfalt și cred că tot ce zboară se mânâncă…
Voturile a peste 200 de deținuți au ajuns în urna mobilă
La Penitenciarul de femei Târgșor, unde a ajuns urna mobilă, la ora 11,30 votaseră 31 de persoane private de libertate din totalul celor 37 de deținute cărora instanțele de judecată nu le-au interzis dreptul de a-și exprima sufragiile. Și la Penitenciarul Ploiești a ajuns urna mobilă, iar dintre cele 248 de persoane private de libertate care puteau să-și exprime dreptul la vot şi l-au exercitat până la încheierea alegerilor.
- Poliţia, Pompierii şi Jandarmeria au suplimentat efectivele
Peste 600 de poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Prahova au fost dislocați suplimentar față de dispozitivul zilnic pentru supravegherea desfășurării în bune condiții a alegerilor parlamentare. De asemenea, și reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Şerban Cantacuzino” al judeţului Prahova au efectuat, înainte de a începe votarea, acţiuni de prevenire a incendiilor la secţiile de votare.
Astfel, personal din cadrul instituției a efectuat 623 de verificări la secţiile de votare, fiind constatate 1.167 deficienţe în ceea ce privește paza și stingerea incendiilor, toate deficiențele fiind soluționate, însă, pe durata controlului și în prezența pompierilor. Totodată, au fost informate toate primăriile din județ cu privire la principalele măsuri de apărare împotriva incendiilor ce trebuie respectate atât înainte, cât și pe durata derulării procesului electoral. Și Jandarmeria a fost prezentă în teren, peste 10.000 de angajați ai instituției acționând, suplimentar, la nivel național, pentru asigurarea ordinii și derularea în condiții de normalitate a votării. Pe durata procesului electoral, jandarmii au asigurat măsurile de pază și protecție în zona a 5.559 secții de votare.
- Pană de curent şi trei operatori înlocuiţi
În ceea ce priveşte desfăşurarea procesului electoral, nu s-au înregistrat incidente majore. Însă, procesul electoral a fost suspendat, după ora 17,00, în trei localități –
Provița de Jos, Provița de Sus și Poiana Câmpina – din cauza unei pene de current, reluându-se după aproape 40 de minute. În cele trei localităţi menţionate erau amenajate nouă secții de votare. Cauza incidentului: un cetățean ar fi tăiat un copac, iar acesta ar fi căzut peste o linie electrică, pentru remedierea problemei fiind trimise la faţa locului echipe de intervenție. De asemene, după cum am aflat de la Cătălin Niţu, purtătorul de cuvânt al Biroului Electoral Judeţean Prahova, trei dintre operatorii de calculator, prezenţi în secţiile de votare, au fost înlocuiţi din motive medicale, în unul dintre cazuri chiar dintr-un motiv mai puţin obişnuit. Concret, la secţia de votare 91 din Ploieşti, scaunul pe care stătea operatorul de calculator – o doamnă în vârstă de 35 de ani – s-a rupt, în cădere fracturându-şi un deget. Din această cauză a fost chemată Ambulanţa, femeia fiind transportată la Unitatea de Primiri Urgenţe de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti. De asemenea, ambulanţa a fost chemată şi la o secţie din Câmpina, unui reprezentant al PSD făcându-i-se rău, acesta fiind transportat la spitalul din localitate pentru îngrijiri medicale. În acest caz a fost vorba despre un bărbat de 47 de ani, care a suferit un puseu de tensiune.
- Tentativă de vot multiplu la Ploieşti
Purtătorul de cuvânt al BEJ Prahova, Cătălin Niţu, a declarat că, ieri dimineaţă, la secţia de votare 155 din Ploieşti, a fost reclamată lipsa unei ştampile de vot, în cauză fiind întocmit dosar penal. Totodată, polițiștii prahoveni au deschis, ieri, dosar penal și efectuează cercetări şi într-un caz de tentativă de vot multiplu înregistrat la Ploiești, după ce aplicația electronică dintr-o secție de votare a afișat o notificare în acest sens. Se pare că un alegător din municipiul reşedinţă de judeţ ar fi încercat să își exercite de două ori dreptul de vot, la două secții diferite, cazul fiind sesizat de aplicația electronică, în cauză fiind deschis dosar penal pentru tentativă de vot multiplu.
- La închiderea urnelor – 40,12% prezenţa alegătorilor
La scrutinul de ieri au fost mai puțini alegători în fața urnelor, comparativ cu precedentele alegeri parlamentare, din anul 2012, când prezența finală la urne a prahovenilor a fost de 46,9%, situându-se pe locul șase în topul național. La ora 18.00, cu doar trei ore înainte de închiderea secțiilor de votare, aproape 35% dintre alegătorii prahoveni s-au prezentat la urne pentru a-și alege parlamentarii. 37,9% prezența la urne la Ploiești, la fel la Câmpina. Cea mai bună prezență la vot din mediul urban în Prahova a fost la ora 18.00 în orașul Plopeni – 42,77%. Au fost, însă, secții de votare din Ploiești care au depășit la ora 18.00 chiar și 46% prezență la urne.
La închiderea secțiilor de votare, doar 40,12% dintre prahoveni își exprimaseră votul.
Deși spre finalul procesului electoral, numărul celor din mediul rural a crescut față de orele prânzului, tot alegătorii din mediul urban au fost mai mulți la urne, acest fapt fiind o premieră în multe dintre județele României.