Nicoleta Dumitrescu
Fiind unul electoral, anul 2016 le-a cam stricat ploile politicienilor. Şi în ce mod! Nu tu un mic, o măslină, mese întinse, fără să fie aranjate, obligatoriu, cu prilejul vreunei sărbători din calendar…Ce mai, tristeţe maximă! Iar supărarea cea mai mare s-a văzut cu ocazia debutului lunii decembrie, când, de Ziua Naţională, politicienii s-au sărbătorit între ei, nu şi cu poporul, aşa cum şi-ar fi dorit, legea interzicând acum, în campanie electorală, organizarea de acţiuni care să aibă ca rezultat oferirea de produse, pentru că s-ar interpreta că este vorba despre mită electorală.
Dar, de departe, cel mai mare regret al schimbării modului de a se face campanie electorală se va vedea la începutul săptămânii viitoare când, de Moş Nicolae, politicienii-candidaţi nu vor mai avea prilejul să împartă, în stânga şi-n dreapta, aşa cum erau obişnuiţi, sacoşe umplute cu dulciuri şi de-ale gurii. Inclusiv pixurile, fesurile şi şorţurile sunt interzise. Slobode sunt doar vorbele care, sub formă de promisiuni, sunt care mai de care mai colorate şi mai frumos ambalate. Poate, din această cauză, a faptului că au fost interzise cadourile electorale, nici campaniile nu mai sunt ce au fost odată.
Din această pricină, cu siguranţă sunt destui aceia care, îmbrăcându-se cu gecile de culoare portocalie- primite pe vremea când fostul şef de stat, Traian Băsescu, urca pe toate scenele din ţară, în calitate de candidat la Cotroceni – îi năpădesc amintirile. Unde sunt şirul de maşini, tapetate cu afişe, ale căror anunţuri din megafoane speriau, prin curţi, găinile şi raţele? Amintiri! Şi tot amintiri vor rămâne şi dimineţile ori după-amiezile când cârduri de tinerei, în alaiuri gălăgioase, băteau la uşi sau porţi împărţind de zor sacoşe ori găleţi, neuitând mesajul magic „să votaţi cu X, de la partidul Z, că de la el sunt darurile!”
Mai trist este însă faptul că însuşi politicienii sunt năpădiţi de amintiri, mai ales de pe vremea când cu unii dintre cei pe care îi consideră acum adversari, cu ani în urmă erau nu atât colegi, ci mai degrabă …fraţi de partid. Iar acest lucru demonstrează – dacă mai era de demonstrat – faptul că, în politică, dragostea dintre politicieni sau partide nu ţine prea mult, alianţele formate înainte de alegeri fiind sortite, de cele mai multe ori, divorţului.
Privind în calendar, săptămâna viitoare va fi şi ultima, înainte de votul decisiv, din 11 decembrie, pentru alegerea noilor aleşi ai neamului. În aceste condiţii, nu este exclus ca, pe ultima sută de metri, politicienii să lase pentru finalul campaniei electorale şi marile strategii care să aibă ca ţel atragerea de partea lor a electoratului. Numai că, având în vedere că vine şi Crăciunul, aceştia n-ar trebui să uite faptul că porcul nu se poate îngrăşa în Ajun, mai ales că sunt încă proaspete amintirile promisiunilor din campania din această vară, pentru alegerile locale!