Creșterea graduală a dozei dintr-un medicament experimental împotriva maladiei Alzheimer, produs de compania Biogen Inc, are ca efect reducerea acumulărilor de plăci senile și a riscului de edem cerebral, conform rezultatelor unui studiu derulat timp de 12 luni pe un număr mic de pacienți umani, a informat recent agenţia Reuters, preluată de Agerpres.
Medicamentul denumit „aducanumab” a fost testat cu rezultate pozitive pe un grup de 31 de pacienți cu Alzheimer incipient sau cu forme mai puțin severe, care au primit fie doze crescute treptat, fie doze mari fixe și respectiv un placebo, în prima etapă a testelor pe subiecți umani.
„Rezultatele obținute ni se par solide, aduc mai multă încredere în program (-ul de testare) și confirmă viabilitatea regimului de titrare (al medicamentului)”, a susținut analistul John Scotti de la Evercore ISI. Orice medicament eficient împotriva Alzheimerului are potențialul de a aduce vânzări anuale de ordinul miliardelor de dolari.
Anul trecut compania Biogen a început faza a treia a testării produsului aducanumab, folosind doze titrate, însă vor mai trece câțiva ani până la obținerea rezultatelor finale, conform Samanthei Budd Haeberlein, vicepreședinte al companiei.
Aducanumab acționează prin îndepărtarea plăcilor cerebrale din beta-amiloid. Alte companii au încercat, de asemenea, să dezvolte medicamente care să blocheze acumulările de plăci de amiloid, însă nu au reușit să încetinească în mod semnificativ declinul cognitiv al pacienților, iar în unele cazuri au fost semnalate riscuri crescute de producere a unor edeme cerebrale.
Un alt medicament experimental, solanezumab (produs de compania Eli Lilly & Co.), conceput să absoarbă proteinele de beta-amiloid direct din fluxul sanguin al pacienților, s-a dovedit un eșec. Nereușitele în acest domeniu au ridicat întrebări dacă plăcile de amiloid trebuie să rămână țintele predilecte pentru tratamentele împotriva acestei boli necruțătoare care afectează din ce în ce mai mulți oameni care ajung la senectute în condițiile creșterii speranței de viață.
Unii experți în domeniu sunt de părere că această abordare ar putea fi eficientă în stadiile incipiente ale bolii (stadii foarte dificil de depistat), iar odată ce plăcile de amiloid sunt formate în creier și-ar pierde foarte mult din eficiență.
Detalii despre acest studiu sunt prezentate vineri, la o conferință pe tema luptei împotriva maladiei Alzheimer desfășurate la San Diego.