Nu există nicio dovadă pentru a susţine consilierea medicală pe tema avortului, care avertizează femeile cu privire la impactul negativ pe care această intervenţie medicală îl are asupra stării lor de sănătate mintală, informează theatlantic.com, preluat de MedLive.
În nouă state din America femeile care vor să facă avort sunt supuse, mai întâi, unei sesiuni de consiliere privind presupusele efecte psihologice negative pe care această procedură le presupune.
“Femeile care fac avort ar putea experimenta depresie, gânduri sinucigaşe,” menţionează o broşură din statul Texas, intitulată “Dreptul femeii de a cunoaşte”. “Unele femei trec prin sentimente de anxietate, durere, stima de sine scăzută, regret, desfuncţii sexuale, evitarea ataşamentului emoţional şi cad în abuzul de substanţe,” este adăugat în broşură.
Apărătorii drepturilor femeilor au pus mult timp la îndoială dovezile ştiinţifice din spatele acestor afirmaţii pe tema avortului, iar o nouă perspectivă este înaintată de către studiul publicat recent în jurnalul de specialitate “JAMA Psychiatry”, care arată că femeile care au trecut printr-un avort nu se află într-o stare mai rea din punct de vedere psihlogic decât cele care au dat naştere în schimb.
“Nu am găsit nicio dovadă care să arate că femeile care fac avort au un risc mai mare de a cădea în depresie, anxietate sau stima de sine scăzută, ca urmare a acestei intervenţii medicale, fie în perioada imediat următoare, sau pe o perioadă de până la cinci ani după avort,” a declarat Dr. Antonia Briggs, psihologă la Universitatea din California, San Francisco.
Autorii studiului au analizat 956 de femei care au fost recrutate de la 30 de clinici de avorturi din 21 de state. Aceştia au intervievat femeile timp de o săptămână după ce au trecut prin avort, apoi de două ori pe an, timp de cinci ani.
Dintre femeile care au ajuns la clinică pentru a face un avort, 231 s-au răzgândit în privinţa avortului pentru că sarcina era într-o fază prea avansată, iar 161 au dat naştere.
Dacă este să vorbim despre efectele negative pe care această temă le poate avea asupra sănătăţii mintale, ar trebui să vorbim despre faptul că refuzul medicilor de a face această intervenţie medicală a cauzat mai multe rezultate negative asupra sănătăţii mintale a pacientelor, conform sursei menţionate.
La numai o săptămână după prima vizită la clinică, femeile s-au întors cu un nivel mult mai ridicat de anxietate, o stimă de sine scăzută şi o satisfacţie de viaţă cu mult mai scăzută decât cele cărora nu le-a fost refuzat avortul. La diferenţă de şase luni, însă, simptomele lor s-au îmbunătăţit şi au fost similare altor grupuri de studiu.
“Aceste niveluri ridicate de suferinţă au fost experimentate de către ambele grupuri, şi cele care au fost apte pentru avort şi cele cărora le-a fost refuzat avortul, iar faptul că provocările sociale şi emoţionale cu care acestea se confruntă la descoperirea unei sarcini nedorite sunt comune arata că avortul în sine nu este cauza efectelor negative,” declară autoarea studiului.
Mai mult decât atât, la ani diferenţă, femeile care s-au întors la clinicile de avort, dar au dat naştere, au arătat cazuri de depresie şi anxietate crescute, spre deosebire de cele care au făcut avort.
Studiile efectuate anterior au sprijinit, de asemenea, ideea că avortul nu provoacă depresie şi anxietate, dar studiul de faţă este unic întrucât a analizat îndeaproape viaţa femeilor ani la rândul.
Făcând acest lucru, autorii studiului arată că problemele mintale nu sunt în creştere la pacientele care trec printr-un avort. Mai mult decât atât, autorii sunt de părere că în loc să le spunem femeilor că un avort le va afecta sănătatea mintală, mai bine le oferim informaţii ştiinţifice exacte pentru a le ajuta să ia o decizie bună.