Bogdan Chitic, foto: Mirela Oprea
Odată cu dispariţia baschetului ploieştean la nivel de seniori, din primele două eşaloane ale ţării, o situaţie regretabilă, nemaiîntâlnită în ultimii 20 de ani, toţi ochii iubitorilor acestui sport au fost aţintiţi asupra competiţiilor de juniori. Indiferent că vorbim despre faza de calificare din cadrul Campionatului Naţional „U13”, „U16” sau „U18”, mai multe formaţii din oraş au fost puse în situaţia de a disputa, tur-retur, derbiuri locale cu un puternic impact emoţional, care, nu doar o dată, au zguduit şi au frămânat la maximum orgoliile taberelor implicate. Pe de o parte, astfel de dueluri fac o bună propagandă baschetului în cadrul unei comunităţi învăţate cu anii de glorie ai seniorilor, dar, în acelaşi timp, pot scoate la iveală şi latura ceva mai „întunecată” a fenomenului, caracterizată prin ironii la adresa celorlalţi suporteri, jigniri îndreptate către brigada de arbitri şi o stare tensionată, per ansamblu, în tribune – care se răsfrânge, în mod direct, asupra copiilor, dar şi la finalul meciului, între oficialii echipelor.
Aceasta este povestea nefardată a jocului de la finalul săptămânii trecute, dintre CSU Ploieşti şi ABC T-Pack Ploieşti, scor 70-72, din Sala Sporturilor Olimpia, din cadrul Campionatului Naţional „sub 16 ani”. Un joc în urma căruia gazdele au acuzat comportamentul fanilor de la T-Pack, pentru ca, ulterior, să lanseze un comunicat de presă, ale cărui idei principale au fost prezentate în ediţia de miercuri a ziarului. Printre acestea, şi posibilitatea ca, la meciurile susţinute pe teren propriu de către echipele Clubului Sportiv Universitar Ploieşti, intrarea să se facă pe baza unor invitaţii, idee care, alăturată celorlalte elemente „vocale” ilustrate de oficialii gazdelor, au stârnit indignarea taberei T-Pack, preşedintele Flavius Tace dorind să facă unele precizări pe această temă.
„Consider că toate acele lucruri reliefate pe baza spuselor celor de la CSU Ploieşti nu reprezintă neapărat o certitudine. În primul rând, nu putem vorbi despre spectatori neutri la meciul de duminica trecută, ci, pur şi simplu, de fani ai echipei gazdă şi de un grup de suporteri T-Pack. În sală, la ora jocului, au fost prezenţi peste 400 de spectatori, iar meciul, programat pentru ora 13:30, a început cu o întârziere de peste o oră, organizarea lăsând de dorit, iar în tribune şi-au făcut apariţia şi jucători, antrenori şi părinţi de la CSS Ploieşti şi ACS Sevlar, celelalte două reprezentante ale oraşului în grupa de calificare. În schimb, pot spune că noi am avut mai mulţi suporteri şi că, într-adevăr, în aceste condiţii, scandările lor au avut un ecou mai mare în sală. Nu vreau să devin subiectiv şi să spun că mai mulţi spectatori au ţinut cu noi întrucât jucăm un baschet mai curat, dar este cert că, după meciul tur, în care maniera de arbitraj pot spune că ne-a dezavantajat în mod clar, ne-am dorit această revanşă, pe care, în cele din urmă, am şi obţinut-o. Legat de aşa-zisele injurii şi jigniri aduse fanilor şi antrenorilor de la CSU, vreau să spun că acestea au fost, de fapt, doar unele ironii la adresa Elenei Stan, antrenoarea secundă a gazdelor, căreia suporterii noştri i-au cerut, în repetate rânduri, să stea jos şi să traducă indicaţiile tehnicianului sârb Ivan Gemaljevic. În acelaşi timp, vreau să fac o remarcă şi să subliniez că nu mi se pare normal ca, la încălzire, jucătorii să se antreneze pe muzica sârbească aleasă de organizatorii jocului. La capitolul jigniri, au fost, într-adevăr, unele adresate doar arbitrului Niţu, a cărui maniera de a judeca fazele i-a ţinut, în repetate rânduri, în meci pe cei de la CSU”, a declarat Flavius Tace, preşedintele ABC T-Pack Ploieşti.
Rivalitate pornită de la un fault antisportiv
Relaţiile dintre cele două echipe ploieştene au cunoscut şi o altă faţă în ultimul an, meciurile de pregătire disputate de formaţia „sub 14 ani” a Clubului Sportiv Universitar (actuala „U16”), înaintea turneului final din luna mai, desfăşurându-se tocmai în compania celor de la T-Pack. Au fost „jocuri foarte bune de pregătire, cu un baschet total, cu faze excelente de apărare, în ambele tabere, aşa cum s-a întâmplat, de altfel, şi la cele două meciuri de la „U16″, din această toamnă”, spune Flavius Tace.
După un prim meci de verificare desfăşurat la sala de sport a Universităţii Petrol-Gaze Ploieşti, în organizarea CSU, cele două echipe s-au întâlnit şi la „Caragiale”, pe terenul celor de la T-Pack. Pe finalul acelei partide, un cot în figură aplicat de unul dintre jucătorii oaspeţilor unui adversar a reprezentat „sămânţa scandalului”, de la acest episod între cele două garnituri creându-se o stare generală de tensiune.
„De acum înainte, indiferent de nivelul de vârstă la care ne vom întâlni, baby sau minibaschet, „U16” sau, cine ştie, poate peste două sezoane, la „U18″, nu vreau ca astfel de episoade să se mai repete. Sunt de părere că noi, oficialii şi antrenorii celor două echipe, suntem principalii vinovaţi pentru cele întâmplate, în special la finalul partidei de duminica trecută, întrucât am intrat în acest joc al părinţilor, care, până la urmă, sunt doar simpli spectatori. S-a greşit mult din ambele tabere şi acest lucru nu este normal. În final, aş dori să-i transmit preşedintelului de la CSU Ploieşti, Ionuţ Urzeală, că ar fi bine să renunţe la ideea cu invitaţiile în Sala Sporturilor, pe care eu, unul, o consider, din start, una proastă. Baschetul trebuie să se joace pe teren, în prezenţa cât mai multor spectatori, iar oraşul nostru să aibă numai de câştigat de pe urma unor astfel de derbiuri”, a încheiat preşedintele celor de la T-Pack.