Singurul traseu de Via Ferrata din județul Harghita, dat recent în folosință, este luat cu asalt de sute de turiști, pasionați de escaladă sau care vor să încerce experiențe noi, potrivit Agerpres. Traseul memorial “Wild Ferenc” – denumit după un cunoscut alpinist și salvamontist din Gheorgheni – este situat în masivul Suhardul Mic, din stațiunea Lacu Roșu, are o lungime de 200 metri și o diferență de nivel de 180 metri. Șeful Serviciului Salvamont Salvaspeo al Consiliului Județean Harghita, Fekete Ors, a declarat că traseul Via Ferrata este unul special amenajat, fiind prevăzut cu scări metalice montate în stâncă, un cablu fixat din trei în trei metri – de care turistul se ancorează – și un pod suspendat la 160 metri, de unde priveliștea este “extraordinară”.
Cei care parcurg acest traseu trebuie să aibă vârsta de cel puțin 14 ani, să aibă condiție fizică bună și să fie echipați corespunzător, cu cască, un ham și carabiniere cu care să se ancoreze de cablul fix. Fekete Ors a precizat că de la inaugurarea traseului “Wild Ferenc”, în urmă cu o lună, sute de turiști l-au escaladat, iar cei mai mulți au spus că este cel mai frumos de acest gen din România. Șeful salvatorilor montani harghiteni a precizat că traseul se parcurge în aproximativ 50 de minute și va fi deschis și iarna, dar trebuie să se țină cont de faptul că scările vor fi alunecoase și cei care doresc să escaladeze o fac pe propria răspundere.
“Dacă se respectă strict regulile, turistul poartă cască și echipamentul de protecție și este foarte atent, atunci va trăi o experiență extraordinară. Trebuie să se mai înțeleagă faptul că pe podul suspendat poate sta o singură persoană, altfel poate fi foarte periculos”, a explicat Fekete Ors.
Întregul traseu a fost realizat de salvamontiștii harghiteni, cu finanțare din partea Consiliului Județean și a mai multor sponsori, munca depusă de aceștia fiind una foarte dificilă, care s-a întins pe parcursul mai multor luni.