Ana Maxim
Asociația Română pentru Propaganda și Istoria Aeronauticii și Aeroclubul României au propus Ministerului Apărării Naționale și președintelui României ca prima femeie pilot de elicopter din România, Elena Bulgaru – care locuiește de mai mulți ani în Ploiești – să primească Medalia Virtutea Aeronautică. De-a lungul unei cariere de peste 30 de ani, aceasta a înregistrat peste 10.000 de ore de zbor, fiind atât instructor, cât și pilot în aviația sanitară, în această calitate reușind să salveze sute de vieți. Ieri, cu câteva zile înainte de a împlini vârsta de 85 de ani, Elena Bulgaru a fost sărbătorită la Ploiești de familie, prieteni, reprezentanți ai Armatei și oficialități locale, care au ținut să-i ofere buchete de flori și să-i ureze “La mulți ani !”
Mâine, 13 noiembrie, Elena Bulgaru – prima femeie pilot de elicopter din România – va împlini venerabila vârstă de 85 de ani. Pentru toți cei care îi cunosc activitatea, ea reprezintă întruchiparea curajului, a pasiunii pentru profesie și a iubirii față de semeni, realizând de-a lungul carierei performanțe foarte greu de egalat. Recent, Asociația Română pentru Propaganda și Istoria Aeronauticii și Aeroclubul României au propus Ministerului Apărării Naționale și președintelui României ca fostul pilot de elicopter să primească Medalia Virtutea Aeronautică. Distincția ar reprezenta recunoașterea meritelor sale: contribuția excepțională la pregătirea mai multor generații de piloți și efectuarea a sute de misiuni umanitare în cadrul aviației sanitare.
Elena Bulgaru a fost sărbătorită, ieri, la Cercul Militar din Ploiești, în cadrul unui eveniment inițiat de Organizația de Femei a Asociației Județene a Pensionarilor Prahova, organizație condusă de solista Domnica Sorescu. Alături de sărbătorită, de fiul său Romulus și de prieteni s-au aflat numeroase oficialități: generalul (r) Iosif Rus, președinte al Asociației Române pentru Propaganda și Istoria Aeronauticii (A.R.P.I.A.), cpt. comandor (r) Mircea Constantinescu, președinte al A.R.P.I.A. București, general de brigadă (rtr.) Gheorghe Răucea, președinte al Asociaţiei Veteranilor de Război din Prahova, comandor (rtr.) Marin Alexandru – preşedinte al Asociaţiei „Aero- Show” Ploieşti și al A.R.P.I.A. Filiala Ploiești, reprezentanți ai Garnizoanei Ploiești, ai Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență “Șerban Cantacuzino” Prahova, ai Cercului Militar Ploiești, ai Poliției Locale Ploiești, primarul Ploieștiului, Adrian Dobre, vicepreședintele Consilului Județean Prahova, Ludmila Sfîrloagă. Elena Bulgaru a primit cu bucurie buchetele de flori, diplomele aniversare, diplomele de merit și de excelență oferite de oficialități, precum și metopa județului Prahova, înmânată de vicepreședintele Consilului Județean, Ludmila Sfîrloagă. Nu au lipsit nici surprizele dulci din partea invitaților: câteva torturi, dintre care două cu fotografii comestibile reprezentând-o pe sărbătorită și un tort în formă de avion, pe care era menționat numele serviciului SMURD, tort oferit de ISU Prahova.
“Este un moment deosebit, pentru că și doamna Elena Bulgaru este o persoană deosebită. A fost premiată de mai multe ori și este propusă pentru a obține Medalia Virtutea Aeronautică”, a precizat, ieri, generalul (r) Iosif Rus. Acesta a amintit că evenimentul de ieri se înscrie în seria aniversărilor din acest an din domeniul aviatic și domeniul astronautic: 110 ani de la primul zbor autopropulsat din lume, fără catapulte sau alte mijloace exterioare, cu un aparat mai greu decât aerul realizat de Traian Vuia, 100 de ani de aviație de vânătoare în România, 65 de ani de aviație militară reactivă, 35 de ani de la primul zbor în cosmos al unui astronaut român – Dumitru Prunariu.
“Vă mulțumesc din tot sufletul și din toată inima pentru că ați venit astăzi aici“, a spus, emoționată, Elena Bulgaru. Foarte fericită că este înconjurată de o mulțime de oameni care o respectă și o prețuiesc, aceasta a mărturisit că îşi dorește ca și în anul următor să fie alături de aceștia, la împlinirea a 86 de ani. Fostul pilot a amintit că și-a început cariera ca instructor de zbor și a intrat apoi în aviația sanitară, transportând la spitale din toată țara sute de răniți, inclusiv persoane cu arsuri grave, precum şi medicamente și sânge de care aveau nevoie bolnavii din spitale. Elena Bulgaru locuiește în prezent în Ploiești, iar din anul 2007 este „Cetățean de Onoare” al Municipiului.
Născută la Tecuci în anul 1931, Elena Bulgaru a fost fascinată încă din copilărie de aparatele de zbor. A urmat cursurile unei şcoli de planorism la Reșița, apoi cursuri de zbor cu motor pe care le-a absolvit în 1952. În toamna aceluiaşi an, a obţinut brevetul de instructor titular la şcoala de profil din Piteşti. În această calitate, ea a pregătit aproximativ 150 de piloţi, iar în acea perioadă a participat la concursuri sportive și a avut o serie de performanţe, cel mai cunoscut fiind recordul de zbor la înălţime, la categoria avioane uşoare,
6.420 metri, faţă de nivelul mării, record omologat de Federaţia Internaţională de Aeronautică. În 1960 a început să activeze în cadrul Aviației Sanitare AVIASAN, până în anul 1976 când a trecut la aviația utilitară, unde a rămas până la pensionare, în 1981. Elena Bulgaru a fost prima femeie din România care a pilotat un elicopter Alouette 3, iar de-a lungul carierei a condus mai multe tipuri de aparate precum cele de tip Zlin 381, Fleet, Fieseler-Storch, IAK 18, Aero 45, Super Aero, MR 2, IAR. A acumulat peste 10.000 de ore de zbor în cei 31 de ani de activitate, nu a avut accidente grave și întotdeauna a reușit să ducă misiunile până la capăt.