Nicoleta Dumitrescu
Numărând zilele până când se va da startul campaniei electorale, politicienii candidaţi şi pe deasupra şi lideri de partid sunt plini de sudoare, transpiraţi şi transfiguraţi de atâtea solicitări câte sunt pe capul lor, toate cerinţele având un subiect comun- banii. Şi cum solicitările de alocare de fonduri, mai ales pentru majorări salariale, nu sunt din buzunarele lor sau din conturile partidelor pe care le conduc, ci de la stat, evident, dărnicia este fără margini, cât să pozeze în ipostaza de aleşi ai neamului cu suflet mare, apropiaţi de cei aflaţi în suferinţă.
Adevărul este că, în prag de alegeri, diverse categorii de persoane şi de salariaţi se revoltă pe cei care, de ani buni, nu înţeleg cum se poate trăi într-o lună dintr-o leafă pe care, de cele mai multe ori, câte-un politician o lasă într-o singură zi la un prânz de afaceri sau o cină. Aşa că, de cele mai multe ori, o dată la patru ani, aşa cum s-a întâmplat şi în ultima perioadă, sindicatele trec la diverse acţiuni şi presiuni, mizând pe faptul că, de cele mai multe ori, spiritul electoral schimbă total viziunea de regulă negativistă când vine vorba de alocări financiare.
Iar pe sensibilitate au mizat, după cum s-a văzut, atât poştaşii, cât şi angajaţii din spitale, prin acţiunile lor de protest, inclusiv declanşarea grevei generale, sătui de promisiuni.
Numai că, gândind ca un adevărat politician, premierului tehnocrat Dacian Cioloş nu i-a picat prea bine dărnicia parlamentarilor care se pregătesc de scrutinul din 11 decembrie, considerând că nu bate cu ideile din platforma sa “România 100”. Astfel, ieri, acesta s-a arătat profund deranjat de atitudinea politicienilor care, cu puţin înainte de campania electorală, îşi dau acordul, în Parlament, cu majorările salariale ale unor categorii de angajaţi. Mai mult, ca să le demonstreze politicienilor greşelile făcute, şeful Guvernului i-a combătut, în replicile sale, şi cu termeni care să aibă şi impactul scontat, atrăgându-le atenţia că pomenile electorale votate în ultima perioadă se ridică la aproape 9 miliarde de lei, echivalentul a peste 1% din PIB, ceea ce înseamnă că se va ajunge fie la creşterea deficitului, ceea ce ar fi o catastrofă, fie la o reducere a fondurilor alocate investiţiilor – altă catastrofă! Numai că, pe principiul ”câinii latră, ursul merge”, politicienii şi-au văzut de pomenile lor, iar dacă ar fi avut şi ocazia, ar fi aprins şi o lumânare!
Mai trist este însă faptul că politicienii recurg la aceste gesturi doar atunci când sunt şi în postura de candidaţi pentru un nou mandat. Altfel, nici că le pasă. Nu se sinchisesc că, în majoritatea cazurilor, angajaţii din anumite domenii au lefuri mici, că-şi numără fiecare leuţ neavând nicio perspectivă a viitorului lor. Şi mai trist este însă faptul că politicienii folosesc în campanie aceleaşi clişee, respectiv pomenile electorale, strategiile trâmbiţate în campaniile electorale referitoare la un trai mai bun fiind, de fapt, minciuni.