Numărul persoanelor care suferă de hipertensiune în lume s-a dublat în ultimii 40 de ani, ajungând la peste un miliard, din care majoritatea trăiesc în ţări în curs de dezvoltare şi peste jumătate în Asia, relatează AFP, citat de Agerpres. În condiţiile în care hipertensiunea afecta în principal ţările bogate în 1975, situaţia s-a schimbat radical între timp, înregistrându-se o dezvoltare spectaculoasă a fenomenului în ţările cu venituri scăzute şi medii.

Potrivit studiului publicat în revista medicală britanică The Lancet, numărul hipertensivilor, respectiv al persoanelor care au o tensiune arterială superioară valorii de 140/90 mmHg, a crescut de la 594 de milioane în 1975 la peste 1,1 miliarde în 2015, din cauza unei puternice răspândiri a fenomenului în Asia de Sud şi în Africa subsahariană. “Hipertensiunea este principalul factor de risc pentru accidentele vascular-cerebrale (AVC) şi maladiile cardiovasculare şi provoacă moartea a circa 7,5 milioane de persoane anual în lume, în principal în ţările în curs de dezvoltare”, subliniază profesorul Majid Ezzati, de la Imperial College din Londra, principalul autor al studiului.

Potrivit unor lucrări recente menţionate de cercetători, riscul de infarct şi de AVC s-ar putea dubla de fiecare dată când presiunea sistolică creşte cu 20 mmHg şi presiunea diastolică cu 10 mmHg.

Bazându-se pe date provenite din 1.500 de studii, care au vizat 19 milioane de adulţi care trăiesc în 200 de ţări, studiul arată că ţări precum Canada, Marea Britanie, Peru şi Singapore aveau cei mai puţin adulţi hipertensivi în 2015, respectiv un bărbat din cinci şi o femeie din opt.

Hipertensiunea arterială afecta în schimb un bărbat adult din trei în ţări din Europa de Est precum Croaţia, Ungaria, Slovenia sau Lituania şi o femeie adultă din trei în state ca majoritatea celor din Africa de Vest sau Centrală.

Din cele 1,1 miliarde de persoane care sufereau de hipertensiune în 2015, peste jumătate (590 de milioane) trăiau în Asia, din care 199 de milioane în India şi 226 de milioane în China, potrivit studiului.

Tensiunile medii cele mai ridicate au fost înregistrate în Europa de Est, în Asia Centrală, în Africa subsahariană şi în Oceania, în timp ce cele mai scăzute au fost descoperite în Coreea de Sud şi în Canada.

Potrivit profesorului Ezzati, “reduceri substanţiale ale tensiunii arteriale” ar trebui să fie “posibile” în viitor în ţările sărace “după modelul a ceea ce s-a întâmplat în ţările bogate în cursul ultimilor 40 de ani”.

El şi-a exprimat însă temerile că obiectivul fixat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), privind o reducere a numărului hipertensivilor cu 25% până în 2025 nu poate fi atins fără o evoluţie notabilă a alimentaţiei în aceste ţări, reducând în special cantitatea de sare consumată şi facilitând accesul la fructe şi legume, şi fără o ameliorare a depistării şi tratării hipertensiunii.

Articolul poate fi citit si in editia tiparita