“Am copilărit și făcut școala la Ploiești. Acest oraș e al doilea loc în care m-am născut” (Toma Caragiu)

Ioan Popescu

Sâmbăta trecută, mai mulți oameni de cultură ploieșteni, atașați de orașul lor, de istoria lui spirituală și culturală, printre care prof.Nelu Stan, prof.dr.Al.I.Bădulescu, ing.Emil Stroian, George.Ploscaru, Jean Groșescu, au finalizat ideea lansată mai demult de Nelu Stan, aceea de a-l cinsti pe marele actor Toma Caragiu, fost director timp de 12 ani (1953-1965) al teatrului care-i poartă numele din Ploiești, amplasarea unei plăci omagiale pe fațada casei din Ploiești, str.Rudului nr.144. Casă în care Nea Tomiță a locuit, cu chirie, împreună cu tatăl, mama și surorile lui, la familia Baciu, între anii 1945 și 1953.
Cel care și-a asumat misiunea onorabilă de a finanța integral realizarea acestei plăci omagiale a fost ing. Stroian, cu ajutorul tânărului sculptor
Petre Leescu. “O palmă dată Primăriei Ploiești, care ea trebuia sa facă acest lucru. Ba, mai mult, nici măcar nu s-a învrednicit să aprobe acest act de cinstire a marelui actor, o mândrie a ploieștenilor…” – după cum spune prof.Nelu Stan.
Evenimentul dezvelirii plăcii omagiale de sâmbătă, pe fațada casei unde acum locuiește familia Ilie – un om foarte modest, dar tare mândru că a pregătit cum se cuvine, din sărăcia lui, “casa lui Nea Toma” pentru eveniment (are o pensie de doar 400 de lei!) – a avut loc, mai întâi, la Școala gimnazială “Florin Comișel” din apropiere, în prezența conducerii școlii și a câtorva zeci de admiratori ai celui care a fost un “actor de geniu”, cum l-a caracterizat presa franceză pe marele actor român. Din păcate, la eveniment nu a fost prezentă nicio oficialitate municipală sau județeană și nici vreun reprezentant al Teatrului „Toma Caragiu”!
Despre marele dispărut la cutremurul din 1977 au vorbit: prof.dr.Al.I.Bădulescu, prof.Nelu Stan și ing.Emil Stroian, care au depănat amintiri de neuitat avute cu Toma Caragiu. A urmat, apoi, momentul dezvelirii plăcii memoriale, nu înainte ca aceasta să fie sfințită de preotul Alexandru Niculescu, de la Biserica „Sf.Ecaterina”.