A.M.

 

Zeci de reprezentanți ai sindicatului Sanitas din Prahova – medici, asistenți și alți angajați din sistemul de sănătate – vor picheta astăzi, între orele 11.00-13.00, sediul Ministerului Sănătății alături de colegi de-ai lor din toată țara. Aceștia solicită o salarizare unitară pentru toate categoriile de personal din acest domeniu, dar și demararea negocierilor pentru un nou contract colectiv de muncă, având în vedere că actualul contract va expira pe 31 decembrie 2016. Protestul va continua săptămâna viitoare, pe 6 decembrie a.c. la sediul aceluiași minister fiind așteptați din nou sute de angajați din sănătate. De altfel, în acest an, Sindicatul Sanitas a protestat şi în faţa Prefecturii Prahova (aprilie 2016), iar pe 31 octombrie a organizat grevă generală în spitalele din judeţ.

După cum ne-a precizat ieri Luminița Gologan – lider al Sindicatului Sanitas Prahova – zeci de reprezentanți ai acestei organizații din județ vor participa la o amplă acțiune de pichetare a ministerului de resort, astăzi, între orele 11.00-13.00. Medicii, asistenții medicali, infirmierii, celelalte categorii de angajați din sistemul sanitar, dar și angajații din domeniul asistenței sociale doresc, în primul rând, să se rezolve inechitățile salariale din acest domeniu. “Cele două ordonanţe, 20 şi 43, ar fi trebuit să rezolve inechităţile din sistemul de sănătate şi asistenţă socială, dar au bulversat în totalitate sistemul. Din prevederile Ordonanţei 20 au fost excluşi colegii noştri din personalul administrativ – 23.000 de persoane, funcţionarii din direcţiile de sănătate publică – 1.800 de persoane, şi în jur de 1.500 de colegi de la asistenţă socială. În Ordonanţa 20 asistăm la diferenţe enorme de salarii între colegii care au studii medii cu cei care au studii superioare – în contextul în care fac aceeaşi activitate, au aceeaşi fişă a postului – în jur de 800 de lei, iar între spitalele clinice diferenţele ajung până la 1.200 de lei. Ceea ce deranjează cel mai mult este diferenţa enormă între aceste venituri. Ordonanţa 43 face o altă mare nedreptate. Plata sporurilor se realizează la nivelul anului 2009 şi nu la anul 2016”, declara în luna octombrie Marius Sepi, vicepreşedinte la nivel național al Federației Sanitas. În momentul de față, pe lista nemulțumirilor se adaugă faptul că Ministerul Sănătății nu a demarat negocierile pentru noul contract colectiv de muncă, deși actualul document expiră peste o lună, ne-a precizat
Luminița Gologan.

3-a-29-nov
Într-un comunicat al Federației Sanitas se menționează : “Contractul colectiv de muncă este documentul care reglementează relaţiile de muncă, drepturile şi îndatoririle specifice sistemului sanitar pentru toate categoriile profesionale. Totodată, reglementează şi timpul de muncă, timpul de odihnă, formarea profesională, dreptul la concediul de odihnă şi concediul fără plată, asigurarea echipamentelor de protecţie etc. Având în vedere că actualul contract expiră pe 31 decembrie a.c. şi luând în considerare faptul că legislaţia în vigoare a suferit numeroase modificări care trebuie transpuse în articolele contractului colectiv de muncă, iar până în prezent Ministerul Sănătăţii nu a iniţiat procedura de demarare a negocierilor, negocieri care durează 60 de zile conform legislaţiei în vigoare, Federaţia Sanitas a fost nevoită să iasă încă o dată în stradă pentru a-şi cere drepturile şi pentru a atrage atenţia tuturor autorităţilor privind necesitatea unei negocieri de urgenţă a contractului colectiv de muncă. Atitudinea ministrului Sănătăţii de a se ascunde după eterna scuză care deja a devenit penibilă – protest politic– nu face decât să arate lipsa de interes privind soarta angajaţilor din sănătate şi superficialitatea cu care tratează importanţa reglementării unitare în sectorul de activitate pe care îl păstoreşte” . În ultimele luni, angajații din Sănătate au organizat mai multe proteste, inclusiv în Prahova, totul culminând cu o grevă generală pe 31 octombrie. După cum v-am relatat la momentul respectiv, angajații de la Spitalul Judeţean de Urgență Ploiești și angajați din alte unități sanitare din județ au sistat lucrul, dar o treime din personal a asigurat urgențele. A doua zi, Federaţia Sanitas a anunţat că suspendă temporar greva având în vedere adoptarea unor amendamente privind legea salarizării în comisiile parlamentare și faptul că trebuie să participe la o serie de simulări ale intervenţiei în caz de cutremur la spitale.