Ana Maxim
Primăria Câmpina a prezentat ieri, în premieră, o parte dintre schițele și desenele semnate de pictorul Nicolae Grigorescu, intrate în patrimoniul primăriei după un proces care a durat
11 ani. În două săli special amenajate de la etajul clădirii Casei Căsătoriilor, 102 lucrări sunt expuse până pe 9 decembrie a.c., urmând ca, după această perioadă, celelalte 100 de lucrări din colecție, realizate în creion, peniță și laviu, să fie prezentate, tot pentru câteva săptămâni. La vernisajul expoziției “Schițele pictorului Nicolae Grigorescu” au participat prefectul judeţului Prahova – Daniel Grigoraș Ștefan, primarul din Câmpina – Horia Tiseanu, directorul Muzeului de Artă din Constanța – Doina Păuleanu, expert în opera lui Nicolae Grigorescu, reprezentanți ai Muzeului Județean de Artă “Ion Ionescu Quintus” și ai altor muzee prahovene, artiști plastici, dar și câmpineni nerăbdători să admire expoziția. Secretarul municipiului, Paul Moldoveanu, a precizat că operele de artă au fost achiziționate de Primăria Câmpina în anul 1939 cu suma de 600.000 de lei, de la fiul pictorului, Gheorghe N. Grigorescu, dar nu au fost expuse niciodată în Câmpina. Lucrările au fost prezentate la Muzeul “Toma Stelian” din București, unde au rămas până în 1950, apoi au intrat în patrimoniul statului și au fost expuse, rare ori, la Muzeul Național de Artă. La începutul anilor 2000, secretarul municipiului a aflat de la un prieten că, la un moment dat, au existat niște picturi în arhiva primăriei, așa că s-a documentat la Muzeul Național de Artă și la casele de licitații din București, unde a cunoscut personalități care i-au confirmat că toate cele 202 schițe și desene aparțin Primăriei din Câmpina. Mai mult, a consultat un repertoar al artei plastice românești din secolul al XIX-lea, publicat în 1974, unde lucrările respective erau prezentate și exista chiar o mențiune potrivit căreia posesorul operelor ar fi Primăria Câmpina. “În acel moment am fost convins că există un document de proprietate și, împreună cu arhivarul primăriei, am căutat actul în arhiva instituției. Am găsit, în scurt timp, actul de vânzare –cumpărare din 1939 pe care l-am autentificat la Arhivele Naționale ale județului. Etapa asta a durat cam un an, timp în care ne-am pregătit pentru procesul cu Muzeul Național de Artă ( unde se aflau schițele – n.n.) și cu Ministerul Culturii. Aceste instituţii recunoșteau acel act, dar legislația prevedea că numai printr-o decizie judecătorească puteam să intrăm în proprietatea lucrărilor”, a precizat Paul Moldoveanu. Procesul a fost câștigat definitiv de Primăria Câmpina, după 11 ani, în anul 2013. Pentru că autoritățile locale nu aveau un spațiu amenajat pentru lucrările de artă respective, acestea au mai rămas o perioadă la Muzeul Național de Artă, apoi au fost depozitate temporar la Muzeul Județean de Artă “Ion Ionescu Quintus”.
Referindu-se la desenele expuse, directorul Muzeului de Artă din Constanța, Doina Păuleanu, expert în opera lui Grigorescu, a precizat că este impresionant “cum din două –trei linii se înțelege un caracter, cum din două-trei linii și o hașurație poți să intuiești starea de spirit a unui personaj, cum aceste compoziții se încheagă unele din altele ducând, pe de o parte, la marile lui compoziții de mai târziu, sau cum aceste opere de artă trăiesc independent și mărturisesc această extraordinară virtuozitate a lui Grigorescu”.
Deocamdată, 102 lucrări pot fi admirate de public, timp de trei săptămâni ( astfel de opere de artă nu pot sta pe simeze un timp îndelungat, deoarece există riscul să se deterioreze). Intrarea publicului este liberă, programul de vizitare fiind: joi, între orele 10.00- 14.00, miercuri, între orele 14.00-18.00. Autoritățile locale au anunțat că, în viitor, vor fi expuse permanent fotografii ale operelor de artă originale. Investiția realizată de autoritățile locale pentru a amenaja două camere de expunere și o cameră de depozitare după toate rigorile impuse pentru conservarea unor asemenea opere de artă și pentru securitatea acestora s-a ridicat la 382.184, 57 de lei cu TVA. Au fost achiziționate instalații de climatizare ( se păstrează în încăperi o temperatură de aproximativ 20 de grade și o umiditate de 50%), un sistem de detecție și de avertizare la incendiu, un sistem modern antiefracție. În perioada următoare, schițele și desenele vor fi evaluate de un expert.