APIA a autorizat plata a peste 800 milioane de euro către fermieri

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), citată de Profit.ro, a anunțat că până la începutul acestei săptămâni, a autorizat pentru plată suma totală de 859 de milioane de euro, reprezentând avansul aferent campaniei 2016, pentru un număr de 750.474 fermieri care au depus cerere. “Acest total al plăților a fost posibil ca urmare a asigurării, în cursul lunii noiembrie, a fondurilor necesare în bugetul Ministerului Agriculturii, prin ordonanța de rectificare a bugetului și, pe lângă aceasta, de resurse suplimentare prin redistribuiri de sume de la alți ordonatori principali de credite în conformitate cu prevederile legale”, precizează, în acest context, APIA.

Banii proveniți din bunurile indisponibilizate – împărțiți la ONG-uri și ministere

Sumele rezultate din valorificarea bunurilor confiscate – care se ridică, în prezent, la circa 21 de milioane de lei – urmează să fie împărțite către ministere și ONG-uri, a declarat ministrul Justiției, Raluca Prună, la lansarea site-ului Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI).
„Ceea ce avem astăzi pe site sunt două informații esențiale. În primul rând, avem, cu sprijinul ANAF, o sumă rezultată din valorificările bunurilor disponibilizate, care este de aproximativ 21 de milioane de lei, ceea ce înseamnă peste patru milioane de euro. Această sumă (…) urmează a fi împărțită, potrivit unor dispoziții din lege, în procente: 20% pentru Sănătate, 20% pentru Educație, câte 15% pentru Ministerul Finanțelor, Justiției și cel de Interne, și există și un procent de 15% care este prevăzut pentru reutilizarea în scop social a sumelor, deci pentru ONG-uri cu alte cuvinte”, a precizat Raluca Prună, citată de Agerpres.

Rezolvarea inechităților salariale presupune o alocație bugetară suplimentară

Proiectul de lege privind salarizarea unitară prevede că, până în anul 2022, este nevoie de o alocare bugetară suplimentară de 19,5 miliarde de lei pentru rezolvarea tuturor inechităților salariale din sistemul public, a declarat ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru.
Potrivit aceluiași ministru, creșterea medie a salariilor plătite din fonduri publice va fi de 37,3%, corelată cu creșterea economică prognozată, iar raportul dintre salariul minim și cel maxim va fi redus la 1/13. De asemenea, Dragoș Pîslaru a mai anunțat că proiectul prevede ca salariul președintelui să fie la limita de sus a grilei de salarizare, în timp ce remunerația premierului va fi redusă cu 300 de lei față de nivelul actual.