Zece români pe lista celor 100 de lideri europeni ai inovaţiei
Google a anunţat lista celor 100 de lideri ai inovaţiei din Europa Centrală şi de Est în cadrul celei de-a treia ediţie a proiectului New Europe 100 (NE100). Proiectul NE100 este organizat de Res Publica împreună cu Visegrad Fund, Google şi Financial Times, şi în cooperare cu importante instituţii din această regiune a Europei.
Lista finală a celor 100 de nume a fost realizată pe baza nominalizărilor venite din partea partenerilor proiectului şi a publicului. În 2016, cea mai mare parte a finaliştilor sunt persoane sau echipe din zona de business (54) şi social/politică (29). Alte categorii includ ştiinţă (10), dar şi media şi cultură (7). România are zece nominalizări pe lista celor 100 de lideri ai inovaţiei din Europa Centrală şi de Est, în domenii precum educaţie şi advertising, inginerie, administraţie publică sau securitate, potrivit unui comunicat transmis de Google.
Printre nominalizaţi se numără Andras Lenard şi Attila Bustya, cofondatorii unei companii care oferă servicii de monitorizare şi securitate cu ajutorul dronelor, Spider Drone Security, şi Raul Popa, cofondator şi CEO
TypingDNA, un start-up care dezvoltă tehnologii de securitate cibernetică bazate pe tiparul de utilizare a tastaturii de către fiecare persoană.
Mihai Raneti, Claudia Dehelean, Adina Brutaru (din România), alături de Kacper Gogol (Polonia), sunt fondatorii Clepsisoft CyberFog, o companie de „ethical hacking”, care ajută protecţia unei organizaţii prin crearea a mii de computere şi servicii false, ascunzând astfel echipamentele reale de potenţiale atacuri.
Lista NE100 face parte din campania de promovare a inovaţiei în Europa Centrală şi de Est, prin evidenţierea celor care sunt motorul schimbărilor pozitive în societate.
Vânzările de autoturisme Dacia în UE au scăzut
Vânzările de autoturisme Dacia au înregistrat în octombrie un declin de 1,9% în Europa (UE plus EFTA), cota de piață a constructorului de automobile menținându-se la 2,6%, conform statisticilor Asociației Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA), date publicităţii.
Înmatriculările de autoturisme Dacia în Europa s-au cifrat luna trecută la 29.269 de unități, în scădere față de octombrie 2015 (29.847 vehicule).
În primele zece luni din acest an, livrările de autoturisme Dacia au consemnat o creștere de 10,5% în Europa, iar cota de piață a
constructorului de automobile a urcat la 2,8%, de la 2,7% în perioada ianuarie – octombrie 2015. Înmatriculările de autoturisme Dacia în Europa s-au cifrat la 352.190 de unități, în creștere față de perioada similară din 2015 (318.723 vehicule).
Compania Dacia a fost preluată de Renault în anul 1999. Relansată în 2004 cu modelul Logan, Dacia a devenit un jucător de notorietate pe piața auto europeană.