Evidența informatizată a creanțelor provenite din infracțiuni – funcțională de anul viitor

Directorul Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI), Cornel Călinescu, a declarat, pentru Agerpres, că se așteaptă ca proiectul de implementare a sistemului informatic național integrat de evidență a creanțelor provenite din infracțiuni să fie finalizat în toamna anului viitor.
„Este vorba despre un proiect finanțat din fonduri elvețiene. Perioada de implementare este una foarte scurtă în viziunea noastră. Este vorba de intervalul noiembrie – astăzi începem formal activitatea în acest proiect – și ne așteptăm ca în anul 2018, undeva în septembrie, să finalizăm implementarea proiectului”, a precizat directorul ANABI.

Nereguli “foarte mari” la acordarea de ajutoare sociale

Controalele privind acordarea de ajutoare sociale în cursul anului 2015 au scos la iveală nereguli foarte mari, a spus ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, la un post de televiziune.
„În anul 2015, Banca Mondială, pe un contract de împrumut pe care îl are cu Guvernul României, a lucrat împreună cu ANPIS (Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială) pentru a reduce fraudele din sistemul de şomaj, de beneficii sociale. Ce au scos în evidenţă făcând un inventar la două mii şi ceva de primării. Într-un caz aveam cam 20% fraude în zona de investigaţie, într-un alt caz aveam undeva pe la 11%, ceea ce reprezintă nişte sume exorbitante”, a precizat Dragoş Pîslaru.

Investitorii străini critică povara fiscală

Aproximativ jumătate dintre membrii Consiliului Investitorilor Străini (FIC) consideră povara fiscală ca fiind necompetitivă, iar procesul legislativ s-a înrăutățit, se arată într-un sondaj realizat în cadrul organizației, citat de către Agerpres.
„Pe de o parte, membrii FIC se așteaptă la o creștere moderată a afacerilor pentru anul următor. Mai mult de jumătate (60%) dintre respondenți prognozează o astfel de creștere a afacerilor pe care le derulează. Aceștia preconizează creștere atât pe piața locală cât și pe piața de export, un semnal pozitiv. Încrederea în creștere se reflectă, și în răspunsurile celor 65% dintre respondenți care se așteaptă ca veniturile lor să crească în 2017”, se arată în documentul citat.

Articolul poate fi citit si in editia tiparita