Nicoleta Dumitrescu
Pe de o parte apreciat, pe de alta criticat, premierul Cioloş a făcut, recent, bilanţul singurului an de mandat al Guvernului său tehnocrat. Cum se întâmplă în astfel de ocazii, când este vorba despre bilanţ, se scot în evidenţă mai ales plusurile, expozantul, în cazul de faţă, având şi motiv întrucât, de acum încolo, ca persoană şi viitor premier asumat mai ales de partidul drag Cotrocenilor este, la propriu, cu faţa la alegeri – cele din 11 decembrie.
Iar schimbarea de strategie a premierului care, până la urmă, a recunoscut că îşi mai doreşte un mandat la Palatul Victoria dovedeşte – dacă mai era cazul– că, mai ales în politică, niciodată să nu spui niciodată!
Dar, ceea ce nu a vrut să spună premierul, pentru că nici nu avea vreun interes, a devoalat unul dintre membrii guvernului său, şi vicepremier pe deasupra –
Vasile Dîncu. Concret, exact în ziua în care Cioloş făcea public bilanţul guvernării sale, Dîncu a scos un pic cărţile pe faţă. Mai exact, acesta din urmă nu s-a ferit să spună, de fapt, cam ceea ce a observat că se întâmplă prin cabinetele Palatului Victoria. A spus că guvernarea se face cu faţa la alegeri şi mai puţin cu faţa la cetăţeni, că se fac guvernări pompieristice, că există birocraţie centralizată, că resursele financiare sunt la ”robinetul central” şi lista poate continua. În fapt, cam acesta este adevărul-adevărat, pus sub preş de toţi cei care s-au tot perindat pe la guvernare. Şi asta deoarece, după cum s-a văzut, cei care sunt unşi miniştri, susţinuţi puternic de partide, nu fac altceva decât să schimbe, din mers, tot ceea ce au preluat de la predecesorii lor pe motiv că n-au fost bine gândite şi-a ieşit prost.
Şi-atunci, ca pe bandă, apar reformele, în fapt un fel de copy-paste după tot felul de teorii aplicate în străinătate, pe care alţii le-au abandonat tocmai pentru că n-au fost bune şi n-au dat nici rezultate.
Şi, din această cauză, în România, în multe domenii – de regulă cele mai importante -reformele nu fac altceva decât ca, o dată la patru ani (de cele mai multe ori şi din doi în doi ani, în funcţie de cât de des sunt schimbaţi miniştrii), lucrurile să se schimbe şi ele şi să se ia totul de la capăt.
De ce se întâmplă asta? Pentru că, de regulă, ceea ce se promite nu se pune în aplicare din cauza faptului că totul se face pompieristic. Ia cineva foc, adică nu sunt bani pentru ceva anume, se face agitaţie şi se găsesc fonduri, însă, ulterior, nu se vine şi cu o strategie clară, pe termen lung, astfel încât să nu mai apară situaţii similare. Că se întâmplă aşa şi nu altfel dovadă stă realitatea cu care se confruntă multe judeţe, respectiv că în prag de iarnă nu este pusă la punct strategia de deszăpezire a drumurilor, mai exact, nu au fost desemnate firmele care să se ocupe cu aceste intervenţii! Şi este doar un singur exemplu, explicaţia fiind aceea că, de regulă, cei care sunt puşi pe anumite funcţii nu sunt cu faţa către cetăţeni, ci către alegeri, iar în cazul de faţă, către cele din 11 decembrie!