Violeta Stoica

În peste 3,5 milioane de gospodării din România se folosește drept sursă de încălzire, potrivit statisticilor oficiale, combustibilul solid, în cele mai multe dintre cazuri aceasta însemnând lemnul de foc provenit fie din surse clare – din pădurile administrate de Romsilva sau din cele cu proprietari privați – sau din surse mai puțin legale, cum ar fi de la hoții de lemn din păduri.
Despre cele 3,5 milioane de gospodării, care includ și cele peste 163.000 de locuințe din județul Prahova în care se folosește încălzirea cu ajutorul sobelor sau cu șeminee, se poate spune că sunt la voia sorții, potrivit ultimelor modificări legislative intrate în vigoare în luna septembrie a acestui an. O decizie aberantă lasă la voia pură a întâmplării unor… trageri la sorți accesul populației la lemnul de foc.
Astfel, prin noul regulament de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică – deci care aparține și Romsilva, prin direcțiile silvice – se stabilește modul în care se aleg locațiile din care se pot face tăieri de material lemnos. Curios sau nu, alegerea se face prin… tragere la sorți, așa cum este stipulat în acel regulament publicat în Monitorul Oficial al României la începutul lunii septembrie a acestui an. Ce implicații are această metodă aberantă?

În multe dintre localitățile prahovene s-a acutizat, de vreo doi ani încoace, problema accesului la lemnele de foc. Printre cauze ar putea fi și urmărirea prin diferite metode a modului de transport al materialului lemnos, ceea ce implică o reducere a achiziționării de lemn de foc provenit din tăieri ilegale din păduri. Însă și aberațiile de natură legislativă ar putea să producă dezechilibre majore între zonele forestiere din care se poate recolta lemn și locațiile din care nu se poate face această recoltare a lemnului. În regulamentul de valorificare a masei lemnoase, se scrie negru pe alb faptul că materialul destinat inclusiv încălzirii locuințelor se poate extrage doar din zonele care sunt… trase la sorți, prin urmare norocul este acela care îi pune și pe prahovenii care se încălzesc cu combustibil solid în situația de a se uita lung după un metru cub de lemn de foc, în sezonul rece, dacă domiciliază în zonele care nu fac parte din loturile câștigătoare! Astfel, se ajunge în situația ca în unele localități din județul Prahova, populația să fie obligată să cumpere lemn nu direct de la Romsilva, ci de la agenții economici care participă la licitațiile organizate de această regie națională pentru valorificarea masei lemnoase. Ceea ce înseamnă, implicit, o creștere semnificativă a prețului unui metru cub de lemn destinat încălzirii locuințelor.
De altfel, chiar și reprezentanții Direcției Silvice Prahova au arătat, ieri, în cadrul Colegiului Prefectural prezidat de noul prefect Daniel Ștefan Grigoraș, că se creează probleme din acest punct de vedere cu acest sistem al tragerilor la sorți, prin aplicarea căruia populația riscă să rămână în unele zone fără lemn de foc cumpărat direct de la Romsilva, prin direcțiile și ocoalele silvice din teritoriu.

Pădurile virgine şi cvasivirgine, în catalogul naţional

În Prahova, Romsilva are circa 90.000 de hectare de păduri în administrare (din totalul de 146.000 de hectare, cât înseamnă întregul fond forestier prahovean), dintre care aproximativ 17.000 de hectare sunt înscrise în rândul pădurilor excluse de la recoltare în scop comercial, fiind interzise complet tăierile (4.459 de hectare) sau sunt încadrate în rândul suprafețelor de protecție a biodiversității (alte 12.318 hectare).
Pe de altă parte, Direcția Silvică Prahova a identificat pe teritoriul județului circa 1.600 de hectare de păduri care au fost propuse pentru înscrierea în Catalogul pădurilor virgine și a pădurilor cvasivirgine (în zonele Măneciu, Sinaia, Azuga, Câmpina-Valea Doftanei), suprafețe care ar trebui să aibă un regim special.
O categorie aparte a pădurilor este cea inclusă în ariile protejate Bucegi, Ciucaş, Cheile Doftanei, Pădurea Glodeasa, Stânca Tohani, Pădurea Plopeni şi Coridorul Ialomiţei, pentru care Direcţia Silvică Prahova a încheiat, sau sunt în curs de realizare, protocoale de colaborare cu custozii sau administratorii acestora.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentCalendarul zilei
Articolul următorCURIER ECONOMIC