Noi dovezi ştiinţifice sugerează că probioticele ce intră în compoziţia iaurtului ar putea reduce nivelul de anxietate în rândul oamenilor. În cadrul studiilor de specialitate, publicate recent în jurnalul “Scientific Reports” şi preluate de MedLive.ro, cercetătorii de la Universitatea din Missouri au testat modul în care exemplarele de peşte zebra supuse stresului au reacţionat la administrarea dozelor de bacterii Lactobacillus plantarum. Iată ce au evidenţiat studiile de laborator. “Studiul nostru arată că probioticele simple pe care le folosim în mod normal pentru a menţine bunăstarea aparatului digestiv ar putea fi la fel de benefice pentru reducerea nivelului de stres şi a anxietăţii,” declară Aaron Ericsson, asistent de cercetare în domeniul patologiei veterinare la Universitatea din Missouri. Până de curând exemplare de peşte zebra au fost folosite în mod exclusiv de către cercetători în testele de laborator pentru depistarea reacţiilor la diferitele tratamente medicamentoase, însă noile cercetări au apelat la astfel de exemplare pentru testele din domeniul neuroştiinţelor.
Pentru a testa efectul probioticelor din lactate, oamenii de ştiinţă au adăugat bacterii specifice lactatelor în câteva dintre rezervoarele de apă ale peştilor zebra, în timp ce alte câteva rezervoare de apă nu au fost contaminate cu bacterii pentru a putea servi comparaţiei. Toate rezervorele de apă au fost ulterior supuse unor factori de stres întâlniţi şi în mediul natural, precum drenarea unor cantităţi mici de apă din rezervor, precum şi supraaglomerarea. “În fiecare zi am introdus un alt factor de stres pentru a vedea care sunt cauzele unui nivel crescut de anxietate în rândul peştilor zebra,” a declarat Elizabeth Bryda, profesoara de patologie veterinară.
“Vorbim despre strategii comune de stres din mediul natural al peştilor, cum ar fi izolarea şi schimbările de temperatură, astfel încât rezultatele testelor sunt valabile şi pentru mediul de trai al oamenilor,” a mai adăugat aceasta. Prin compararea traseelor genetice în cazul ambelor grupuri de peşti, cercetătorii au constatat că exemplarele de peşte zebra care au primit suplimente de bacterii regăsite în lactate au prezentat o reducere a dezvoltării căilor metabolice născute de factorii de stres. “Prin măsurarea şi analizarea genelor asociate stresului şi anxietăţii, testele noastre ne-au ajutat să prezicem modul în care aceste probiotice comune au îmbunătăţit comportamentul peştilor. În esenţă, bacteriile din intestin au modificat expresia genelor asociate stresului şi anxietăţii, îmbunătăţind semnalul anumitor neurotransmiţători, relevanţi pentru subiectul studiului nostru,” a declarat Daniel Davis, director adjunct al Institutului Animal Modeling Core din cadrul Universităţii din Missouri. Pentru a testa rezultatele teoriei, cercetătorii au urmărit mişcările peştilor, pe baza rezultatelor studiilor anterioare care au arătat că peştii supuşi factorilor de stres au tendinţa să petreacă mai mult timp pe fundul rezervoarelor de apă.
Odată ce li s-au administrat dozele de probiotice, comportamentul peştilor s-a îmbunătăţit, aceştia petrecând mai mult timp în partea de sus a acvariilor – schimbare comportamentală ce indică faptul că nivelul de stres a scăzut în rândul acestora. “Efectuând aceste teste pe peştii zebra am reuşit să dezvoltăm o platformă mai accesibilă din punct de vedere financiar pentru a efectua testarea speciilor de bacterii şi probiotice precum şi beneficiul potenţial al acestora asupra diferitelor organisme, inclusiv asupra organismului uman,” a mai adăugat Aaron Ericsson potrivit Futurity.