Se ştie că exerciţiile aerobice, precum şi alergatul, au efecte pozitive asupra structurii creierului, ajutând la dezvoltarea funcţiilor cognitive şi de învăţare. Dacă exerciţiile fizice intense sunt mai eficiente pentru sănătatea creierului decât alergatul şi exerciţiile aerobice este pentru moment neclar, însă un studiu realizat de un grup de cercetători conduşi de cercetătoarea Miriam S. Nokia de la Universitatea din Jyväskylä, Finlanda, arată care sunt tipurile de exerciţii care pot tripla numărul de neuroni ai hipocampului, conform spring.org.uk.
Studiul, publicat în revista de specialitate „Journal of Physiology: London”, arată că exerciţiile aerobice susţinute şi alergatul cresc numărul de celule noi ale creierului, în schimb ridicarea de greutăţi şi activităţile fizice de intensitate crescută nu reuşesc să aducă acelaşi nivel de eficienţă în ceea ce priveşte sănătatea şi dezvoltarea creierului.
În urma efectuării testelor pe şoarecii de laborator, în cadrul cărora au fost comparate trei tipuri de exerciţii fizice (aerobic, greutăţi şi efort de mare intensitate), cercetătorii au observat că şoarecii care au avut o activitate fizică susţinută, timp de şase săptămâni, au dezvoltat celule noi în zona hipocampului, responsabilă pentru funcţiile de memorare şi stocare a informaţiilor.
Prin comparaţie cu un alt grup de şoareci de laborator, care au fost supuşi mişcărilor fizice de mare intensitate, cei care au fost antrenaţi printr-o metodă similară nivelului de dificultate al exerciţiilor aerobice au avut de 3 ori mai mulţi neuroni în zona hipocampului la finalul perioadei de testare.
În schimb, antrenamentele fizice de mare intensitate nu au avut niciun efect asupra dezvoltării de celule noi ale creierului.
„Rezultatele cercetării noastre sugerează că exerciţiile fizice stimulează dezvoltarea hipocampului în cazurile în care este efectuată constant şi susţinut şi cu atât mai mult în cazurile în care este însoţită de o predispoziţie genetică de a favoriza dezvoltarea de celule noi ca răspuns la acest tip de exerciţi fizice,” declară Miriam S. Nokia, autoarea principală a studiului.
Deşi aceste studii au fost efectuate pe şoarecii de laborator, studiile efectuate anterior pe teme similare aduc dovezi suplimentare care arata ca exerciţiile de tip aerobic stimulează neurogeneza, mai adăugă autorii. Acesta este primul studiu ce se axează pe tipul de antrenament fizic exercitat pentru dezvoltarea eficientă a hipocampului, conform sursei citate.