Violeta Stoica

Din această dimineață și până în dimineața zilei de sâmbătă, 10 decembrie, respectiv cu o zi înainte de alegerile parlamentare, românii vor asista, din nou, la spectacolul campaniei electorale.
Pentru cele 11 posturi de deputați și alte cinci de senatori care vor fi atribuite județului Prahova în urma alegerilor din luna decembrie, partidele politice, alianțele electorale și ceilalți competitori înscriși în campania electorală se vor confrunta – atât prin intermediul presei, cât și prin întâlnirile directe cu alegătorii – pentru a-i determina pe aceștia să-i voteze.

64 de candidați (fără reprezentanții organizațiilor minorităților naționale) se vor bate în următoarea lună pentru a-i convinge pe prahoveni să le acorde încrederea în vederea obţinerii unuia dintre cele cinci mandate de senator, iar alți 135 de candidați (tot fără minorități) vor avea de răzbit în această campanie electorală pentru cele 11 posturi de deputați, alocate circumscripției electorale a județului Prahova. Miza campaniei care începe azi: pentru unii – obținerea unui scor cât mai mare la scrutinul din 11 decembrie, iar pentru alții – accederea în Parlamentul României, prin trecerea de pragul de 5%.

Candidații a patru formațiuni politice parlamentare și șase neparlamentare, plus un independent și reprezentanții organizațiilor reprezentând minoritățile naționale fie vor străbate județul Prahova în lung și în lat, fie vor încerca prin intermediul presei să convingă electoratul să îi voteze. Pentru că va fi puțin probabil ca reprezentanții minorităților să ajungă să își facă propagandă electorală prin Prahova, rămâne de văzut cum vor reuși cei 64 de candidați pentru Senat și cei 135 de candidați la Camera Deputaților – membri ai partidelor parlamentare sau neparlamentare – să îi atragă pe cei 672.564 de alegători înscriși în Registrul electoral la nivelul județului Prahova.

Partidul Național Liberal, Partidul Alianța Liberalilor și Democraților, Uniunea Democrată Maghiară din România, Partidul Social Democrat, Partidul România Unită, Alianța Noastră România, Partidul Mișcarea Populară, Uniunea Salvați România, Partidul Ecologist Român și Partidul România Mare, la care se adaugă independentul Marius Fenichiu, își vor expune proiectele electorale în fața electoratului, urmând ca prahovenii să decidă, pe 11 decembrie, cine le merită votul.

Cum se va derula campania electorală?

Potrivit legislației în vigoare, în campania electorală, candidații au posibilitatea să se adreseze electoratului prin intermediul mitingurilor și adunărilor electorale, prin intermediul televiziunii, al radioului, al presei scrise și al altor mijloace de informare în masă. Întâlnirile candidaților cu alegătorii se pot desfășura în spații corespunzătoare, inclusiv din unitățile școlare, cu condiția ca, în acest caz, adunările să nu aibă loc în perioada derulării cursurilor.
În campania electorală va fi interzisă folosirea mesajelor sau sloganurilor cu caracter discriminatoriu ori a mesajelor de incitare la ură şi intoleranţă, respectiv prin discursuri care promovează ura rasială, xenofobia sau antisemitismul. Interzise vor fi fi acțiunile de defăimare şi învrăjbire religioasă ori etnică, precum şi ofensa publică adusă simbolurilor religioase.

Pe perioada campaniei electorale, afișajul electoral va fi interzis în afara panourilor electorale amplasate în localități cu această destinație, iar partidele sau candidații independenți nu trebuie să abuzeze de aceste panouri, având voie – legal – să aplice maximum două afișe electorale proprii pe fiecare dintre acestea.
În timpul campaniei electorale, birourile electorale de circumscripţie veghează la corecta desfăşurare a campaniei electorale în circumscripţia în care funcţionează, dar sunt și obligate de lege să soluționeze plângerile care le sunt adresate de către competitorii electorali, iar, în cazul în care consideră că este necesară luarea unor măsuri administrative sau aplicarea unor sancţiuni contravenţionale ori penale, fiecare birou electoral de circumscripție sesizează autorităţile competente. Împotriva hotărârilor pronunţate de birourile electorale în materia campaniei electorale se poate face contestaţie în termen de 48 de ore de la data afişării, care se depune la biroul electoral ierarhic superior. Hotărârea este definitivă. Soluţionarea plângerilor şi a contestaţiilor se face în termen de trei zile de la înregistrarea lor, iar hotărârile date se publică în presă şi se afişează în mod vizibil la sediul biroului electoral care le-a emis. Pe de altă parte, însă, candidații și formațiunile politice au obligaţia de a duce la îndeplinire hotărârile birourilor electorale, în materia campaniei electorale, în termen de cel mult 48 de ore de la data rămânerii definitive a acestora.

Buletinele de vot pentru Prahova – tipărite la Galați

Buletinele de vot care vor fi folosite de prahoveni pentru a-și alege reprezentanții în Camera Deputaților și în Senat vor fi tipărite la Galați, potrivit unui comunicat de presă al Instituției Prefectului, pentru că firma câștigătoare a licitației organizate pentru tipărirea buletinelor de vot este o societate comercială din acest judeţ.
Ieri, reprezentanții Instituției Prefectului s-au deplasat la Galați pentru verificarea în teren a condițiilor de desfășurare a activității de către prestatorul serviciului de tipărire a buletinelor de vot.

Articolul poate fi citit si in editia tiparita