Dan Puric intră în politică

Actorul şi regizorul Dan Puric intră în politică. Acesta a anunţat că-l va susţine pe Marian Munteanu în noul proiect. ”Nu mai există nimeni curat în ţara asta şi cu toate astea eu mi-am pus semnătura. Sper ca ţara asta să-şi revină. Sper ca Marian să reprezinte un pod pe care lumea să calce cu încredere şi să nu le fie frică de piloni”, spune Puric. Marian Munteanu şi-a lansat campania pentru alegerile Parlamentare din partea partidului Alianţa Noastră. El a fost candidat la Primăria Capitalei din partea PNL.

Gabriel Oprea nu mai e parlamentar

Senatorii au luat act de demisia lui Gabriel Oprea din Senat, în absenţa fostului vicepremier şi ministru de Interne pentru care DNA ceruse începerea urmăririi penale pentru ucidere din culpă în dosarul morţii poliţistului Bogdan Gigină. ”Senatul ia act de încetarea prin demisie a mandatului de senator al domnului Gabriel Oprea începând cu data de 1 octombrie 2016 şi declară vacant locul de senator ales în circumscripţia 42 Bucureşti, colegiul uninominal nr. 3”, se arată în hotărârea Senatului care urmează să fie publicată în Monitorul Oficial. După publicarea în Monitorul Oficial, DNA poate cere din nou începerea urmăririi penale, însă cel care va trebui să încuviinţeze solicitarea este preşedintele Klaus Iohannis. Decizia de vacantare a mandatului lui Gabriel Oprea a fost luată cu 80 de voturi “pentru”. Gabriel Oprea a demisionat din Senat pe 26 septembrie 2016 pe fondul protestelor declanşate de respingerea de către plenul Senatului a cererii DNA de începere a urmăririi penale pentru ucidere din culpă în dosarul morţii poliţistului Bogdan Gigină.

Senatul a adoptat tacit mai multe ordonanţe de urgenţă

Senatul a adoptat tacit, marţi, două ordonanţe de urgenţă, una care aduce modificări Codului Penal, cât şi Codului de Procedură Penală. Guvernul a adoptat ordonanţa de urgenţă pentru modificarea Codului penal şi a celui de Procedură Penală, invocând nevoia de a transpune în legislaţie 15 decizii ale CCR, dar şi directive europene, printre care cea referitoare la încetarea urmăririi penale şi înăsprirea unor pedepse. Ordonanţa adoptată de Guvern prevede, în total, peste 150 de modificări. În preambulul Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului care modifică atât Codul Penal, cât şi Codul de Procedură Penală , Ministerul Justiţiei invocă drept temei pentru adoptarea ei ”numărul relativ mare de texte declarate neconstituţionale şi care nu au fost puse în acord cu legea fundamentală, deşi termenul de 45 de zile prevăzut de art. 147 alin. (1) din Constituţie a expirat, ceea ce poate determina interpretări diferite în jurisprudenţă cu privire la norme procesual-penale aplicabile, de natură a afecta drepturi şi libertăţi fundamentale ale cetăţenilor” şi ”existenţa mai multor proceduri de infringement, unele dintre ele aflate în stadii avansate, ceea ce ar putea duce la condamnarea României de către Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, cu consecinţa aplicării unor sancţiuni pecuniare al căror cuantum ar putea fi unul semnificativ, de natură a afecta bugetul de stat şi îndeplinirea obiectivelor asumate de Guvern”.
Legiferarea fără o dezbatere publică prealabilă este motivată astfel: ”datorită amplorii fenomenului şi a consecinţelor negative anterior prezentate asupra interesului public general, considerăm că o eventuală legiferare pe altă cale decât delegarea legislativă, chiar în procedură de urgenţă, nu ar fi de natură să înlăture de îndată aceste consecinţe negative care continuă să se producă asupra interesului public general care vizează încrederea societăţii în justiţie”. Tot marţi, Senatul a adoptat tacit şi OUG pentru extinderea modalităţilor de plată pentru „Cuminţenia Pământului” şi la donaţii online, SMS-uri şi servicii de tip teledon.