Ştiinţa Bacău – Tricolorul LMV Ploieşti, astăzi, ora 12:00

Echipa de volei masculin Tricolorul LMV Ploieşti se află în faţa debutului în noul sezon competiţional, primul meci oficial fiind programat astăzi, în faza I din Cupa României. Cu un lot mai bine de jumătate nou faţă de sezonul precedent şi cu un nou antrenor principal, echipa ploieşteană va juca în deplasare, pe terenul formaţiei Ştiinţa Bacău.

Gruparea moldoveană este nou-promovată în prima divizie, în cadrul său regăsindu-se şi câţiva foşti jucători de la Tricolorul LMV, ploieşteanul Alexandru Voinea, Ştefan Someşan, Răzvan Purice şi Sergiu Marinca. În plus, libero este Doru Ghimeş, fratele „căpitanului” de la Tricolorul LMV, Cosmin Ghimeş.

Echipa din Bacău a deschis noul sezon competiţional în voleiul masculin, după ce săptămâna trecută a jucat, tot pe teren propriu, în faza preliminară din Cupa României, cu divizionara secundă Dinamo Bucureşti, pe care a învins-o în cinci seturi, scor 3:2 (22:25, 25:20, 25:18, 22:25, 15:13).

În faza I din Cupa României se joacă un singur meci, învingătoarele partidelor urmând să joace în următoarea fază cu una dintre primele patru clasate din Divizia A1 în sezonul precedent, însă, într-un sistem cu tur şi retur. În ceea ce priveşte învingătoarea partidei dintre Tricolorul LMV şi Ştiinţa Bacău, aceasta se va confrunta cu echipa campioană, SCM U Craiova, mai întâi în deplasare, faza a doua fiind programată în zilele de 16 şi 23 noiembrie.

Tricolorul LMV Ploieşti a avut o campanie foarte bună de pregătire, câştigând opt dintre cele zece meciuri amicale disputate. Singura formaţie cu care a pierdut a fost CS Arcada Galaţi, pe teren propriu, respectiv la Galaţi, cu menţiunea că meciul din deplasare s-a disputat într-un sistem de joc redus, în patru seturi, ultimul jucându-se până la 15.

Însă, în perioada de pregătire, în lotul echipei ploieştene au lipsit două piese de bază, Cosmin Ghimeş (coordonator) şi noul venit Kostiantyn Zhylinskyi (centru), ambii fiind implicaţi în preliminariile Campionatului European, cu Naţionalele României, respectiv Ucrainei. Din păcate, niciuna dintre reprezentative nu s-a calificat la turneul final. Astfel, cei doi jucători au ajuns, de la finalul săptămânii trecute, în lotul echipei ploieştene.

Alături de aceştia, la Tricolorul LMV au mai rămas din sezonul trecut Andrei Grigoraș (universal), Tudorel Farcaș (extremă), Vladan Aleksić (Serbia, centru), Florin Voinea (extremă). Celelalte noutăţi din lot sunt reprezentate de Goran Škundrić (Serbia, libero), Hiroshi Rosales Centelles (Cuba, extremă), Windson Ferreira Pedrosa (Brazilia, universal), Kostiantyn Riabukha (Ucraina, centru), José Manuel Carrasco Angulo (Venezuela, coordonator), Aleksandar Milivojević (Muntenegru, extremă).

În privinţa staffului tehnic, antrenorul care a condus echipa de la formare (2012) până în sezonul trecut, Marian Anton, a devenit manager administrativ. În locul său, ca antrenor principal va debuta Sergiu Stancu, fostul internaţional al României, unul dintre cei mai valoroşi jucători din ţară şi din Europa, la finalul anilor 2000.

În vârstă de 34 de ani în prezent, Sergiu Stancu a sosit la Ploieşti la începutul anului, ca jucător, după destrămarea fostei campioane CVM Tomis Constanţa, unde a fost coleg cu Goran Škundrić, iar din această vară a luat loc pe banca tehnică, astăzi urmând să debuteze în noua sa carieră, cea de antrenor. Alături de el, ca antrenor secund, a rămas ploieşteanul Mădălin Marinescu.

În sezonul trecut al Cupei României, Tricolorul LMV a pierdut din primul tur, cu CS Arcada Galaţi, însă în campionat avea să încheie pe locul al cincilea, calificându-se în Challenge Cup.
Ar mai fi de menţionat că echipa ploieşteană s-a mai întâlnit cu Ştiinţa Bacău pe vremea când activa în eşalonul secund, scorul întâlnirilor directe fiind de 7-2 în favoarea grupării prahovene. Singurele victorii ale moldovenilor s-au înregistrat chiar în primul sezon de la înfiinţarea echipei ploieştene, în playoff, când Ştiinţa a eliminat Tricolorul LMV din cursa pentru promovare, scor general 2-0.

Partida de astăzi va fi arbitrată de Bogdan Stoica (Bucureşti) şi Cristian Ouatu (Piatra Neamţ), iar observator a fost desemnat Constantin Ispas (Bucureşti), care este şi secretarul general al federaţiei.

În celelalte meciuri ale fazei I din Cupa României se vor mai întâlni CSM Bucureşti – Steaua Bucureşti, CS Unirea Dej – CS Volei Club Caransebeş, VCM LPS Piatra Neamţ – Universitatea Cluj, pe terenul primei echipe menţionate.

Articolul poate fi citit si in editia tiparita