După ce au studiat simţul olfactiv al ţânţarilor, dar și modul în care aceștia percep ”aroma” oamenilor, manifestând anumite preferinţe, cercetătorii americani au ajuns la concluzia că aceste insecte sunt ghidate și de gust, nu numai de miros, așa cum se credea până acum, informează UPI.
Cercetarea, ce identifică diverse modalităţi prin care aceste insecte se simt atrase de sângele uman, a fost desfășurată de experţi de la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore, Statele Unite. Concluziile au fost publicate online în jurnalul Nature Communications.
”Descoperirea sugerează că ţânţarilor nu le place doar mirosul nostru, ci și aroma”, menţionează Christopher Potter într-un comunicat. Acesta a adăugat că rezultatele studiului ar putea oferi o nouă modalitate de a respinge aceste insecte și de a încetini răspândirea malariei, o boală infecţioasă vindecabilă în fazele incipiente, împotriva căreia nu există însă un vaccin. În 2015, experţii au estimat că malaria a afectat circa 214 milioane de persoane, majoritatea din Africa, în ciuda eforturilor de eradicare și de control al ţânţarilor, desfășurate de-a lungul deceniilor.
După ce au examinat îndeaproape ce anume atrage aceste insecte, cercetătorii au ajuns la concluzia că prin schimbarea gustului sângelui oamenilor pot fi prevenite înţepăturile și se va putea realiza încetinirea răspândirii malariei, ducând la salvarea a aproximativ 450.000 de vieţi anual.
Simţul mirosului este esenţial pentru supravieţuirea ţânţarilor, fiecare având trei perechi de ”nasuri” – două antene, două papile maxilare și două mici organe atașate la baza antenelor, numite labele.
”Este posibil ca mirosurile pielii noastre să fie percepute de labe și să influenţeze preferinţa pentru gustul pielii noastre, în special atunci când ţânţarul caută un loc în care să înţepe”, a mai spus dr. Potter.