A.M.
Ieri, între orele 8.00 şi 10.00 a avut loc o grevă de avertisment în toate spitalele din țară, la care au participat medicii, asistenții medicali, infirmierii, brancardierii și celelalte categorii de angajați, toți fiind membri ai Federației Sanitas. Și în Prahova, aproximativ 2.800 de angajați din toate spitalele, care fac parte din Sindicatul Județean Sanitas Prahova, au protestat. Oamenii au întrerupt lucrul, dar o treime din personal a asigurat urgențele, astfel încât pacienții să resimtă cât mai puțin efectele protestului. Aceştia sunt nemulțumiți de inechitățile salariale din sistem, dar și de condițiile de lucru din unitățile sanitare de stat.
La Spitalul Județean de Urgență din Ploiești, cea mai mare parte a celor aproximativ 1600 de membri de sindicat opriseră ieri, lucrul, în intervalul orar 8.00-10.00, și purtau câte o banderolă albă la braț pe care era scris cuvântul Sanitas. O parte dintre ei au asigurat, însă, urgențele. “La Spitalul Județean de Urgență din Ploiești, una dintre nemulțumiri este aceea pe care o au și colegii din țară – și anume acordarea sporurilor la salariile din 2009 și nu la cele actuale. Dar, în 2009, angajaţii din acest spital aveau salarii mult mai mici decât colegii lor din țară. Asta s-a întâmplat deoarece conducerea de la acea dată a considerat că bugetul de venituri și cheltuieli nu permite creșterea salariului în conformitate cu legislația în vigoare. E adevărat că exista și un plafon de 70% din bugetul Casei de Sănătate care nu trebuia depășit la categoria cheltuielilor de personal. Dar e adevărat că nici bunăvoință nu a fost suficientă, pentru că majoritatea managerilor din țară au găsit soluții și au acordat oamenilor drepturile firești. Din acest motiv, eu astăzi (ieri – n. red.) voi merge în toate secțiile spitalului și voi vorbi cu colegii pentru a organiza o delegație cu care să merg mâine la ministrul Sănătății, căruia îi vor expune problemele de la Spitalul Județean de Urgență Ploiești”, ne-a declarat Luminița Gologan, asistent medical, președintă a Sindicatului Județean Sanitas Prahova. Potrivit acesteia, un medic care abia a terminat studiile primește în jur de 2.000 de lei, iar un doctor cu mai mulți ani de experiență – în jur de 3.000 de lei, fără a pune la socoteală și banii proveniți din plata gărzilor.
“Am recurs la protest din cauza condițiilor de lucru din sistemul sanitar, apoi din cauza remuneraţiei care nu a fost adusă la un nivel egal pentru toți colegii noștri, existând această problemă cu salariile de referință de la nivelul anului 2009. Astfel, în continuare, între lefurile colegilor există diferențe majore”, ne-a precizat și Bogdan Nicolae, asistent medical la secția anatomie patologică din cadrul Spitalului Județean de Urgență, vicepreședinte al sindicatului amintit din cadrul acestui spital.
Pe lângă faptul că nu există o salarizare unitară, sindicaliștii din țară mai reclamă faptul că personalul TESA nu a primit nicio creștere salarială, la fel și asistenții sociali. Ei solicită introducerea în Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 20/2016 a angajaţilor care lucrează în serviciul tehnic administrativ, a funcţionarilor publici din Direcţiile de Sănătate Publică şi a celor din creşe şi grădiniţe. Reprezentanții Sanitas mai cer autorităților identificarea soluțiilor reale de motivare a medicilor care urmează să acopere normele de muncă vacante, generate de vidul de specialiști pe diverse specialități medicale, crearea unui cadru legal pentru admiterea în învățământul superior a asistenților medicali cu studii medii și vechime în specialitate. Nemulțumiri există și în privința condițiilor de lucru din spitale, uneori personalul confruntându-se cu lipsa materialelor sanitare. “Pacienții nu pot aștepta până ţi se aduc mănuși, spirt, leucoplast. Actul medical trebuie realizat în orice moment. Or, când există aceste lipsuri, pacienții sunt afectați. Ei spun că plătesc asigurări de sănătate, noi spunem că nu avem cu ce să lucrăm. Este o problemă la nivel național”, ne-a mai precizat Bogdan Nicolae.
Peste 70.000 de sindicaliști au întrerupt lucrul în toată țara
Prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Sepi, a declarat ieri că peste 70.000 de sindicaliști ai federației din toată țara au participat la greva de avertisment care a vizat întreruperea activității între orele 8:00 și 10:00. „Este etapa din procesul de declanşare a grevei generale. Astăzi (n.n. – ieri) asistăm la greva de avertisment. Cele două ordonanţe, 20 şi 43, ar fi trebuit să rezolve inechităţile din sistemul de sănătate şi asistenţă socială, dar au bulversat în totalitate sistemul. Din Ordonanţa 20 au fost excluşi colegii noştri din personalul administrativ – 23.000 de persoane, funcţionarii din direcţiile de sănătate publică – 1.800 de persoane, şi în jur de 1.500 de colegi de la asistenţă socială. În Ordonanţa 20 asistăm la diferenţe enorme de salarii între colegii care au studii medii cu cei care au studii superioare – în contextul în care fac aceeaşi activitate, au aceeaşi fişă a postului – în jur de 800 de lei, iar între spitalele clinice diferenţele ajung până la 1.200 de lei. Ceea ce deranjează cel mai mult este diferenţa enormă între aceste venituri. Ordonanţa 43 face o altă mare nedreptate. Plata sporurilor se face la nivelul anului 2009 şi nu la anul 2016 „, a mai declarat Marius Sepi, vicepreşedinte la nivel național al Federației Sanitas. Acțiunile de protest ale federației au fost demarate în urmă cu o lună, prin organizarea, în fiecare zi de marți, a unei acțiuni denumite generic „O marți a Sanitas”. Pe 20 septembrie angajații din sistemul de sănătate au pichetat Ministerul Muncii, pe 27 septembrie Ministerul Finanțelor Publice, pe 4 octombrie Ministerul Sănătății și pe 11 octombrie Palatul Parlamentului. Pe 12 octombrie a avut loc o grevă japoneză, inclusiv în spitalele prahovene, ce a presupus desfășurarea, în condiții normale, a lucrului cu purtarea de banderole albe. Sindicaliștii intenționează ca pe 31 octombrie să declanșeze greva generală, pentru aceasta fiind strânse deja aproximativ 68.000 de semnături.