Ana Maxim
Oseminte ale unei persoane care a trăit cu aproximativ 5150-5200 de ani în urmă, alături de două vase, au fost descoperite ieri de arheologii prahoveni, pe un câmp din localitatea Păulești. Cu o zi înainte, în același loc, specialiștii scoseseră la iveală rămășițele unui bărbat care a trăit cu aproximativ 5000 de ani în urmă, cu colier la gât, ceea ce înseamnă că avea o poziție importantă în cadrul comunității. Săpăturile au fost realizate de arheologii de la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova, pe locul în care urmează să fie ridicată o fabrică de hârtie.
În comuna Păulești, pe drumul care duce către Buda, au fost descoperite ieri osemintele unei persoane care a trăit în urmă cu circa 5.150-5.200 de ani, alături de care se aflau două vase cu formă de amforă, după cum ne-a precizat Alin Frînculeasa, arheolog în cadrul Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova. La orele prânzului, specialiștii lucrau pentru a scoate la suprafață osemintele ce par a fi aparținut unui copil, după primele cercetări. Cu doar o zi înainte, adică pe 20 octombrie, arheologii din cadrul muzeului amintit au făcut o altă descoperire importantă: au scos la suprafață rămășițele unui bărbat care a trăit acum aproximativ 5.000 de ani. Acesta era așezat pe spate, cu genunchii ridicați – o poziție în care erau așezați, de obicei, cei decedați în epoca respectivă, potrivit declarațiilor lui Alin Frânculeasa. Bărbatul fusese îngropat cu un colier la gât, pe care se aflau piese de cupru, scoică, mărgele, dar apar în mormânt și urme de ocru – o vopsea naturală, roşie, toate acestea indicând faptul că el avea o poziție importantă în cadrul comunității. Oasele au fost prelevate şi vor fi duse la Institutul de Antropologie de la Bucureşti pentru analize. Rămășițele bărbatului au fost descoperite într-un tumul în jurul căruia se afla un cerc din pietre cu un diametru de aproximativ cinci metri. În ceea ce privește osemintele descoperite ieri, acestea se aflau sub locul în care a fost îngropat bărbatul cu colier la gât. Potrivit arheologilor, zona Păulești- Buda este bogată în vestigii istorice.
Actualele lucrări de descărcare de sarcină arheologică au început acum o săptămână și jumătate și vor mai fi continuate până pe 25 octombrie. În zonă va fi realizată o investiție privată – mai exact o fabrică de hârtie, în prima etapă urmând a fi create 50 de noi locuri de muncă, după cum ne-a precizat primarul din Păulești, Sandu Tudor.
În Prahova, în ultimii ani, specialiștii au cercetat aproximativ 16 movile în care se aflau morminte, toate pe terenuri pe care urmau să fie realizate diverse lucrări de investiție, și au făcut descoperiri istorice extrem de valoroase. În aprilie 2016, de exemplu, arheologii de la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova au descoperit, pe un câmp aflat la ieșirea din Ploiești spre Târgoviște, trei morminte din Epoca Bronzului, cu o vechime de aproximativ 5000 de ani, unul dintre acestea aparținând unei persoane cu înalt rang social.
Într-unul dintre morminte a fost descoperit un inel de buclă din argint, care se purta în păr. Mormântul principal a fost considerat, însă, spectaculos, deoarece persoana îngropată acolo avea un colier compus dintr-un pandantiv de tip ochelar din cupru, perle tubulare din caolin, perle inelare din caolin și tubulețe din cupru. “Asta înseamnă că este vorba despre un personaj important în epoca
respectivă. Piesele sunt destul de rare, dar în același timp, sunt răspândite pe o arie foarte mare – din Caucaz până în Europa Vestică”, ne declara, la vremea respectivă, arheologul Alin Frînculeasa.