Creșterile salariale din sectorul bugetar dezechilibrează economia
Președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru, este de părere că reducerile de taxe pe consum, cuprinse în noul Cod Fiscal, precum și creșterile de salarii din sectorul bugetar, deteriorează echilibrul economic la nivel național. „Vedem o creștere economică peste potențial, cel mai probabil nesustenabilă: PIB-ul crește cu 5,2% în primul semestru, iar cererea de consum a crescut cu 10%. În același timp, pe sectoare, vedem creșteri în special pe servicii, legate tot de consum, și pe construcții. Industria, care dă sustenabilitate creșterii economice mai degrabă decât alte sectoare, crește cu un anemic 1%. Deci, cred că sunt indicii pentru oricine că avem o creștere care creează dezechilibre și ele încep să fie din ce în ce mai vizibile”, a mai precizat Ionuț Dumitru, citat de Agerpres.
Impactul eliminării a peste o sută de taxe afectează Produsul Intern Brut
Impactul proiectului de lege care prevede eliminarea a 102 taxe, începând cu anul viitor, este de 1,6 miliarde de lei, adică 0,2% din Produsul Intern Brut, a precizat ministrul Finanțelor Publice (MFP), Anca Dragu.
„Toate cele 102 taxe sunt prevăzute în alte legi speciale, deci sunt taxe nefiscale. Doar taxa referitoare la cazierul fiscal ar avea legătură cu Codul Fiscal, dar aceasta a fost eliminată încă din 2015. Ele sunt venituri la bugetul general consolidat, dar nu țin de Codul Fiscal” , a mai spus Anca Dragu.
Poprirea pe conturi s-ar putea face electronic
Reprezentanți ai Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) și ai Asociației Română a Băncilor (ARB) au luat în calcul posibilitatea creării unei aplicații prin intermediul căreia poprirea pe conturi să se realizeze electronic. „În prezent, poprirea pe conturi o facem manual. Este foarte important să o facem electronic. Suntem într-o discuție foarte înaintată cu cei de la ARB, pentru crearea unei aplicații în care această poprire să plece electronic de la noi şi să ajungă în aplicație”, a explicat preşedintele ANAF, Dragoș Doroș.