Mircea Dumitru, ministrul Educaţiei, a precizat astazi, că s-a decis eliminarea prevederii potrivit căreia nota finală, după contestații, se modifică numai în cazul în care între nota inițială și nota de la contestații există o diferență de minimum 0,5 puncte.
„În urma examenelor naționale, am primit numeroase sesizări legate de acele 50 de sutimi care făceau posibilă sau nu, după caz, admiterea unei constații – ceea ce am considerat o nedreptate. Anul acesta, pentru Evaluarea Națională și pentru Bacalaureat, am eliminat prevederea potrivit căreia nota finală, după contestații, se modifică numai în cazul în care între nota inițială și nota de la contestații există o diferență de minimum 0,5 puncte”, a declarat ministrul Educaţiei.
De asemenea, Mircea Dumitru a afirmat că elevii din ultimii ani de liceu vor primi manuale gratuite.
„Asigurăm, pentru prima dată, manuale școlare gratuite pentru elevii din clasele a XI-a și a XII-a”, a mai spus ministrul.
Ministrul Mircea Dumitru își propune ca, în noul an școlar, să scadă rata abandonului școlar. Primul pas ar fi decontarea integrală a navetei elevilor.
„Când vorbim de șanse egale pentru toți copiii, ne referim și la aceia care au dizabilități sau care au cerințe educaționale diferite. De aceea, vom propune un pachet de măsuri complete care să vizeze incluziunea și creșterea calității educației”.
În acest context, ministrul Educației a subliniat: „(…) aduc în discuție și proiectul de ordonanță de urgență care propune decontarea integrală a navetei elevilor. Odată cu plafonarea decontului navetei, în 2013, abandonul școlar a crescut în mod semnificativ”, a spus Mircea Dumitru.