N.Dumitrescu

Direcţia Agricolă Prahova a făcut bilanţul terenurilor agricole care au fost afectate de secetă: 9.000 de hectare la nivelul judeţului. Centralizarea, transmisă luni după-amiază la Ministerul Agriculturii, a fost realizată în baza verificărilor în teren efectuate ca urmare a înştiinţărilor primite de la fermierii din judeţ, din care reiese că lipsa precipitaţiilor şi temperaturile foarte ridicate au compromis culturile, în mod special pe cele de porumb şi floarea-soarelui. În documentul menţionat nu s-a avansat şi o valoare estimativă a pagubelor, având în vedere că această procedură va reveni ministerului, care va realiza o situaţie la nivel de ţară, după care va stabili ce sume se vor aloca, drept despăgubiri, celor afectaţi. Se estimează însă că vor beneficia de ajutoare financiare, în contul culturilor afectate de secetă, cei care au avut pierderi în proporţie de peste 30%, banii urmând să fie primiţi până la sfârşitul acestui an.

La începutul acestei săptămâni, mai exact luni după-amiază, Direcţia Agricolă Prahova a transmis, la Ministerul Agriculturii, situaţia suprafeţelor agricole din judeţ care au fost afectate de seceta din acest an. Informaţia ne-a fost confirmată de către directorul executiv al instituţiei, Marian Marcu, care ne-a spus că evaluarea pagubelor în teren, pe baza înştiinţărilor venite de la fermierii din judeţ, s-a efectuat de către o comisie formată din specialişti prahoveni de la Direcţia Agricolă, Camera Agricolă, Îmbunătăţiri Funciare şi reprezentanţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. După cum reiese şi din documentul transmis la Bucureşti, cele mai afectate au fost terenurile pe care s-au cultivat, în această primăvară, porumb şi floarea-soarelui. Concret, din cele peste 9.000 de hectare afectate la nivel de judeţ, cea mai compromisă cultură s-a dovedit a fi cea de porumb- peste 6.000 de hectare. Întrebat în ce localităţi au avut fermierii cele mai mari pierderi din cauza secetei, directorul Direcţiei Agricole Prahova a dat ca exemplu Fulga – unde au fost afectate 1.440 de hectare, Ariceştii Rahtivani – 1.390 de hectare, Ciorani – 1.386 de hectare, Ceptura – 671 de hectare. Subliniind că 30 de localităţi au fost afectate de secetă, acesta a mai amintit şi de Albeşti Paleologu, Baba Ana, Băicoi, Boldeşti Grădiştea, Brazi, Bucov, Cocorăştii Colţ, Cocorăştii Mislii, Colceag, Drăgăneşti, Dumbrava, Filipeştii de Târg, Filipeştii de Pădure, Floreşti, Gura Vadului, Fântânele, Gorgota, Măgurele, Mizil, Păuleşti, Poienarii Burchii, Ploieşti, Târgşoru Vechi, Tomşani, Urlaţi, Vadu Săpat. Legat de situaţia transmisă la Bucureşti, în document nu a fost menţionată şi o valoare estimativă a pagubelor, având în vedere faptul că această decizie va reveni Ministerului Agriculturii. După ce va realiza o centralizare, la nivel de ţară, a culturilor afectate de secetă, ministerul va anunţa şi ce sume vor fi destinate pentru despăgubiri. Oricum, ni s-a precizat că de ajutoare financiare vor beneficia fermierii pe ale căror terenuri afectate de secetă pierderile la culturile de floarea-soarelui şi porumb sunt de peste 30%, preconizându-se că banii ar urma să fie primiţi până la sfârşitul acestui an. Interlocutorul nostru ne-a mai spus că, anul trecut, fiecăruia dintre cei care au fost afectaţi de secetă i-a revenit drept despăgubire o sumă de 450 de lei pe hectar, menţionându-ne că, în medie, la porumb şi floarea-soarelui, cheltuielile pentru un hectar de teren agricol se ridică la suma de 2.500 de lei.
Reamintim că Prahova se numără printre judeţele afectate, la nivel de ţară, de secetă, din cauza lipsei precipitaţiilor şi a temperaturilor foarte ridicate care au fost înregistrate în această vară, după verificarea în teren constatându-se că porumbul şi floarea-soarelui au fost culturile cele mai pârjolite. Seceta s-a instalat la finalul lunii iulie, mai întâi fiind afectate terenurile din zona de vest a judeţului, unde solul are un conţinut mai ridicat de pietriş, respectiv la Ariceşti, Târgşor, Strejnic, Brazi, Filipeştii de Pădure, după care seceta s-a extins şi în zona de sud a judeţului. La nivelul judeţului, în total, au fost cultivate 65.000 de hectare cu porumb şi 15.000 de hectare cu floarea-soarelui.
Fiind vorba despre multe cazuri, până la întocmirea situaţiei cu suprafeţele agricole afectate de secetă, a fost nevoie de parcurgerea mai multor paşi. Concret, cei care au avut terenuri pe care culturile au fost afectate au avut obligaţia să înştiinţeze primăria localităţii pe al cărei teritoriu se afla suprafaţa deţinută în proprietate. Ulterior, primarii au dispus convocarea Comisiilor locale pentru situaţii de urgenţă, în cadrul cărora s-a stabilit, printre altele, şi deplasarea la terenurile indicate de către fermieri, în vederea evaluării pierderilor semnalate, acest lucru făcându-se, de regulă, de o echipă de specialişti în agricultură, împreună cu cei de ISU, situaţia centralizată fiind direcţionată, în vederea alocării de fonduri, către instituţiile centrale, respectiv la Ministerul Agriculturii.