Seria a II-a din Liga a III-a, ultima competiţie organizată de Federaţia Română de Fotbal, care urmează să-şi înceapă întrecerea la sfârşitul acestei săptămâni, poate aduce o premieră nedorită, anume ca o echipă să se retragă înainte de startul competiţiei!
Practic, în campionatul din care fac parte şi echipele prahovene Petrolistul Boldeşti şi Astra II, ar fi a doua modificare. Prima hotărâre importantă a fost luată la mijlocul acestei săptămâni, în Comisia de Recurs a Federaţiei Române de Fotbal, care a respins recursul înaintat de clubul Farul Constanţa la decizia Comisiei de Disciplină şi Etică a FRF de săptămâna trecută, în care se anunţa neacceptarea echipei de la malul mării în campionatul Ligii 3! Astfel, Farul, echipă care era şi ea inclusă în programul „de rezervă”, a rămas pe dinafară, pentru că societatea lui Giani Nedelcu nu a putut demonstra că va scăpa de faliment şi îşi va continua activitatea, astfel că a rămas în afara competiţiei unde ar fi dorit să joace, după ce iniţial renunţase la locul din Liga 2.
Când s-a tras ţintarul s-a hotărât totuşi ca Farul să fie repartizat în Seria a II-a, în cazul în care va avea câştig de cauză la Comisia de Recurs, şi s-a stabilit şi o a doua variantă de program, care nu mai este de actualitate acum.
„Bomba” vine însă de la una dintre echipele care confirmaseră participarea în competiţie, giurgiuvenii de la Arsenal Malu, care ar urma să joace chiar săptămâna viitoare, vineri, la Ploieşti, cu Astra 2. Din cauza unor neînţelegeri cu factorii politici locali, oficialii echipei au anunţat că retrag clubul din „toate competiţiile”, situaţia având mici şanse de rezolvare în urma unei şedinţe de Consiliu Local, în caz contrar, seria a II-a urmând să rămână cu 13 echipe, iar meciurile acestei echipe să fie anulate, primul fiind cel cu CS Tunari, de la sfârşitul acestei săptămâni.
Cum la finalul campionatului Ligii 3 vor retrograda în Liga 4 echipele clasate pe locurile 13, 14 şi 15 din fiecare serie şi cel mai slab loc 12, rezultă că seria „prahovenilor” va avea o singură miză clară – evitarea ultimului loc, desigur, cu condiţia să nu se mai întâmple alte „belele” pe parcursul campionatului!

Rămâne cu baraj

De menţionat şi că un alt lucru important pentru acest nivel este decizia luată de FRF în ultima şedinţă a Comitetului Executiv, după o discuţie cu reprezentantul AJF-urilor în acest for, braşoveanul Octavian Goga. Astfel, după ce se propusese oficial varianta ca fiecare judeţ să promoveze o echipă din eşalonul judeţean, renunţându-se la baraj, iar în cazul în care prima clasată nu doreşte să urce un nivel mai sus, să fie „invitată” echipa de pe locul secund în Liga a III-a, acum s-a revenit asupra acestui demers şi s-a decis menţinerea barajului de promovare, în condiţiile dinainte stabilite!
Mai precis, câştigătoarea Ligii A Prahova, cel mai probabil Petrolul 52, va avea de trecut un „baraj” în iunie, dacă se menţin dispoziţiile anterioare, campioanele fiind obligate şi să folosească, la acea dublă, 3 jucători născuţi în 1997 sau mai mici, în permanenţă, pe teren! Dar, mai este mult timp până la acel moment, şi, cum în fotbalul nostru nu se ştie de azi pe mâine ce va urma, este greu de anticipat „regulile” peste aproape un an!