Violeta Stoica

Inundațiile și alunecările de teren, alături de cutremure, sunt cele trei riscuri acoperite de sistemul de asigurare obligatorie a locuințelor. Potrivit statisticilor oficiale, în județul Prahova erau în vigoare 75.875 de polițe de asigurare obligatorie la finalul lunii iulie a acestui an, ceea ce înseamnă că gradul de cuprindere în asigurare– adică procentul locuințelor care au polițe de asigurare obligatorii – este de numai 23,4%. Restul prahovenilor, practic, nu și-au asigurat în niciun fel locuințele, nici măcar împotriva efectelor dezastrelor naturale (cutremure, inundații și alunecări de teren), fiind, de altfel, și pasibili de amenzi proprietarii de case și de apartamente care nu dețin acea asigurare obligatorie.
La Ploiești, potrivit specialiștilor, ca și în celelalte localități urbane în care mulți dintre locuitori au domiciliul la bloc, ar trebui să fie asigurate locuințele nu numai pentru catastrofele naturale, ci și pentru alte evenimente precum incendiile, care nu sunt incluse în polița de asigurare obligatorie, fiind necesară parafarea unei polițe de asigurare facultativă.
Polița de asigurare obligatorie PAD acoperă, așa cum am spus, trei riscuri specifice țării noastre, respectiv riscul de cutremur, de alunecare de teren și de inundații, ultima referindu-se nu la inundarea vecinului la bloc, ci la inundațiile produse în urma unor catastrofe naturale, cum ar fi ploile abundente, viiturile sau ieșirea din matcă în zonele locuite a apelor curgătoare.
La Ploiești, de exemplu, se poate spune că polița de asigurare obligatorie (de 20 de euro anual) acoperă doar riscul de cutremur, pentru că în zona municipiului reședință de județ nu poate fi vorba despre alunecări de teren, iar inundațiile se pot referi eventual doar în zonele adiacente pârâului Dâmbu, care se mai umflă extrem de rar și deversează în unele gospodării din nord-estul și sud-estul orașului.
Problemele care se pun în zonele urbane sunt cele legate de proprietarii de apartamente la bloc care, pe lângă polițele obligatorii, ar trebui să se asigure și pentru incendii sau inundații produse între vecini, și asta contra unei sume de 10 euro pe an. Mai există și alte posibilități, cum ar fi asigurări pentru furt sau pentru dobândirea unor invalidități în cazul unui accident casnic, însă acestea sunt mai scumpe. Una peste alta, riscuri există și se vede din statisticile oficiale că prahovenii nu dau buzna să-și asigure locuințele, dacă mai puțin de un sfert dintre casele și apartamentele din județ au încheiate polițe de asigurare obligatorie. Fenomen cauzat, probabil, și în urma deselor probleme intervenite în ultima perioadă de timp cu firmele de asigurare.
Pe de altă parte, există foarte multe localități în județul Prahova (mai mult de jumătate) care sunt afectate, sistematic, de alunecări de teren. Multe locuințe au fost afectate și de inundații, în anii trecuți, fiind nevoie de repararea sau chiar de refacerea acestora în majoritatea cazurilor.
Prahova se situează, din punctul de vedere al daunelor plătite în acest an, până la finalul lunii iulie, pe locul trei în țară. Conform datelor oficiale, au fost plătite daune în valoare de 77.300 de lei aferente polițelor de asigurare obligatorie până la data menționată, Prahova fiind în urma județelor Olt și Cluj. De altfel, în special din cauza alunecărilor de teren, Prahova a fost în ultimii ani în topul național al daunelor achitate în urma dezastrelor naturale produse pe raza județului, care au afectat gospodăriile populației.
Potrivit datelor de pe pagina oficială a Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID), asociația care reunește societățile de asigurare pentru încheierea polițelor obligatorii, în situația în care persoanele fizice sau juridice nu își asigură locuințele aflate în proprietate, nu beneficiează, în cazul producerii unuia dintre dezastrele naturale menționate anterior, de niciun fel de despăgubiri de la bugetul de stat sau de la bugetul local pentru prejudicii produse locuințelor. În plus, nerespectarea de către persoanele fizice sau juridice a obligației de asigurare a locuinței constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 100 la 500 lei.
Preţul unei poliţe care acoperă suma de 20.000 de euro este de 20 de euro pe an pentru locuinţele de tip A, respectiv cele construite din cărămidă, beton armat sau orice alt material rezultat în urma unui tratament termic şi/sau chimic. Imobilele de tip B, respectiv cele construite din cărămidă nearsă sau orice alt material nesupus unui tratament termic şi/sau chimic, pot fi asigurate prin intermediul poliţei PAD contra sumei de 10 euro pe an, pentru o despăgubire de 10.000 de euro.