Florin Tănăsescu

Au existat edili prahoveni care își terminaseră mandatul sau erau încă în funcție – duși la Direcția Națională Anticorupție (DNA) sau la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), de unde au ieșit încătușați. Și, mai apoi, au fost arestați preventiv pentru 30 de zile, nu puțini fiind condamnați definitiv la închisoare cu executare. Au fost și mai sunt, încă, foşti edili acuzați de abuz în serviciu, de deturnare de fonduri și alte fapte de corupție.
Dar, de primari sau foști primari care să fi făcut parte din vreo rețea de infractori și să se fi pretat la furturi din locuințe, parcă nu a avut parte Prahova. Iar surse din cadrul poliției prahovene ne-au spus că nu-și amintesc de vreun alt astfel de caz.
Asta până ieri, când mascații de la Serviciul de Acțiuni Speciale l-au ridicat de-acasă pe fostul primar al orașului Plopeni, din perioada 2000 – 2008, Zaharia Octavian, i-au pus cătușele și l-au dus la Poliţia Ploieşti. În urma audierilor, acesta a fost reţinut.

Rumoare, ieri, printre locuitorii din Plopeni. În diverse instituții – mai ales în primărie –, dar și în magazine sau chiar în parcuri, se auzea aceeași întrebare: “Ai auzit că l-a luat poliția pe Zaharia, fostul primar ? I-au pus și cătușele…”. Unii auziseră, alții, nu. Iar vestea s-a răspândit imediat în micul oraș, cu titlul de certitudine: “L-au luat mascații pe Zaharia, fostul primar. I-au pus cătușele, l-au urcat într-o dubă și l-au dus la Ploiești!”.
În legătură cu acest caz, ieri, poliția prahoveană preciza, sec, într-un comunicat oficial, următoarele: “Judiciariștii ploieșteni au efectuat șase percheziţii la domiciliile unor persoane bănuite de furturi din locuințe, fiind puse în aplicare cinci mandate de aducere. Patru descinderi au avut loc în Plopeni, iar câte una în Băicoi și Păulești”.
Pe de altă parte însă, surse judiciare ne-au declarat că,
într-adevăr, primarul Zaharia ar fi implicat în mai multe furturi din locuințe, alături de alte persoane. Ba, chiar ar fi coordonat activitatea infracțională a celorlalți suspecți, oferindu-le chiar “ponturi” unde să dea loviturile.
Activitatea infracțională s-ar fi desfășurat începând cu luna iunie a acestui an, când rețeaua ar fi comis patru furturi din locuințe de pe raza localităților Păulești și Plopeni.
Ce spune poliția prahoveană că ar fi furat fostul primar Zaharia Octavian împreună cu ceilalți membri ai grupării? Unelte electrice, centrale termice, produse electronice, bunuri care, ulterior, ar fi fost vândute. Iar neoficial, se pare că însuși fostul primar Zaharia ar fi coordonat rețeaua infracțională, lucru neconfirmat până aseară.
La o primă evaluare a anchetatorilor, prejudiciul cauzat în urma furturilor se ridică la suma de 20.000 de lei, păgubiții depunând, în acest sens, plângeri la poliție.
Amploarea descinderilor de ieri dimineață a reieșit și din forțele angrenate în descinderi. Astfel, în afară de trupele de la SAS, la acțiuni au mai participat atât jandarmi, cât și ofițeri de la Serviciul de Investigare a Infracționalității Economice, precum și trupe de la Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.

Actualul edil se declară „consternat”

Firește că, după cum se întâmplă în astfel de cazuri, reprezentanții poliției ne-au făcut mențiunea că funcționează prezumția de nevinovăție. Aproximativ același lucru ni l-a spus și actualul primar al orașului Plopeni, Dragoș Niță. Contactat telefonic, acesta ne-a precizat: “Atât mie, cât și colegilor mei din primărie nu ne vine să credem. Sunt consternat și la fel de consternați sunt și cei din primărie. Personal, cred că a fost atras într-o capcană (de către ceilalți suspecți – n.n.). Îl cunosc ca fiind o persoană serioasă, care a lucrat ca inginer la Uzina Mecanică din Plopeni”.