* Cheltuieli pentru același obiectiv: autoutilitară cu CD, cu închidere centralizată și cu geamuri electrice!

Violeta Stoica

Primăria Ploiești pune la bătaie alți 25.000 de lei fără TVA pentru o nouă expertiză tehnică, de această dată pentru certificarea oficială a problemelor apărute la Parcul Municipal Ploiești Vest. Deși se văd cu ochiul liber și nu trebuie să fii expert pentru a depista neregulile de la acest obiectiv finanțat parțial din fonduri europene (existând chiar și riscul de a da înapoi banii primiți prin Programul Operațional Regional), municipalitatea ploieșteană va contracta serviciile de realizare a expertizei tehnice care să demonstreze și dacă au fost respectate condițiile stipulate în caietul de sarcini și în documentația tehnică aferente contractului semnat pentru realizarea a ceea ce se dorea a fi cel mai mare parc din județul Prahova.
Pe de altă parte, însă, Primăria Ploiești a inițiat procedurile de achiziție a unor echipamente pentru același parc, respectiv pentru motocoase și pentru o autoutilitară.

Necesitatea realizării unei expertize tehnice pentru Parcul Municipal Ploiești Vest este explicată în documentație. “Întrucât, după recepția lucrărilor, s-au constatat probleme cum ar fi: uscarea vegetației și reținerea apei la terenurile de sport, montarea necorespunzătoare a dalelor de cauciuc din zona de protecție a terenurilor de sport, precum și a dalelor din jurul fântânii circulare, alimentarea fântânii cascadă, stratul de protecție al taluzului, rigola de scurgere de lângă scenă. Pentru derularea în condiții optime a activităților de agrement aferente Parcului Municipal Ploiești, precum și pentru determinarea cauzelor concrete ale degradării materialului pomicol plantat este necesară elaborarea expertizei tehnice – Parc Municipal Ploiești Vest”, se arată în caietul de sarcini al achiziției. Practic, această expertiză ar urma să arate care este calitatea spațiilor verzi în raport cu prevederile din caietul de sarcini și din documentația tehnică, iar măsurile de intervenție care vor fi propuse de expertul tehnic vor fi luate în considerare pentru o viitoare decizie de remediere a neregulilor ce vor fi constatate.
Pe de altă parte, indiferent de rezultatele acestei expertize care ar trebui să ateste ceea ce se vede și din avion, lucrurile nu ar trebui să se oprească aici, pentru că obiectivul respectiv a fost recepționat de nimeni alții decât de reprezentanții Primăriei Ploiești, care au făcut parte din colectivul de recepție la finalizarea lucrării. Așadar, cine va răspunde dacă se va constata și oficial că unele dintre părțile proiectului respectiv nu au fost executate perfect, însă nu s-au făcut remarcate problemele la semnarea documentelor la recepția lucrării?
Dincolo de aceste proceduri referitoare la expertizarea tehnică a parcului de lângă Gara de Vest, tot municipalitatea ploieșteană este în procedură de achiziție a unor utilaje pentru același obiectiv. Astfel, serviciul înființat pentru administrarea parcului intenționează să achiziționeze două motocoase echipate complet cu bare de tăiere, cu plug, cu freză de zapadă, inclusiv cu ochelari de protecție pentru muncitori, dar și o autoutilitară cu cabină dublă și benă basculabilă, valoarea celei din urmă fiind estimată la 132.000 de lei fără TVA. De ce atât de mult? Pentru simplul motiv că în afară de benă basculabilă, autoutilitara respectivă ar trebui să aibă dotări de ultimă oră, deși Primăria Ploiești se cam zbate în sărăcie. Printre altele, radio cu CD, închidere electrică pentru geamuri, avertizare sonoră necuplare centuri de siguranță și, bineînțeles, aer condiționat.
Toate acestea, după ce, recent, s-au aprobat și tarifele pentru folosirea unor spații – după cum se vede, cam neconforme – din incinta Parcului Municipal Ploiești Vest. Astfel, persoanele care își vor parca mașina la intrarea în parcul de la Vest vor scoate din buzunar doi lei pentru fiecare oră de staționare, pentru același interval de timp câte 18 lei pentru închirierea terenurilor de sport, iar pentru accesul la patinoar, în sezonul rece, câte 10 lei de persoană tot pentru o oră.
Organizatorii oricărui eveniment care se va desfășura în parcul de la Vest vor fi obligați să achite suma de 7000 de lei pentru fiecare manifestare, având în vedere că zona respectivă este printre puținele locuri din Ploiești în care se pot organiza adunări publice.