ANAF intenționează să-și pună la punct o altă strategie vizavi de contribuabili
Șeful Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), Dragoș Doroş, a spus că instituția pe care o conduce trebuie să-şi pună la punct o mai bună analiză de risc, astfel încât să identifice contribuabilii care îşi plătesc taxele corect şi la timp şi să nu se mai efectueze controale inutile la aceştia.
Potrivit Capital.ro, declarația şefului ANAF a vizat raportul Fondului Monetar Internaţional (FMI) cu privire la activitatea Direcţiei Mari Contribuabili din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), despre care a apreciat că a scos în evidenţă unele lucruri bune şi unele lucruri care încă pot fi îmbunătăţite, cum ar fi analizele de risc şi metodologiile de control. Iată de ce Dragoș Doroș a punctat: „Trebuie să ne modificăm metodologiile de control, astfel încât atunci când ne ducem la o firmă care am stabilit că trebuie să fie controlată să nu ne mai concentrăm pe toate tranzacţiile, ci doar pe acelea care prezintă riscuri. În felul acesta, vom avea controale mai bine ţintite, care să dureze mai puţin şi care să producă rezultate mai bune. Lucrurile astea sunt toate în atenţia noastră şi vrem să le modificăm”.
Randamentele titlurilor de stat – în scădere
Randamentele titlurilor de stat româneşti au evoluat în scădere de la începutul acestui an, cu mici oscilaţii în perioada post Brexit, şi înregistrează, în prezent, cea mai mare scădere comparativ cu Ungaria şi Polonia faţă de perioada dinaintea votului din Marea Britanie, a declarat secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice – Enache Jiru, citat de economica.net. „Titlurile de stat româneşti au avut randamente în scădere de la începutul anului pe toate maturităţile, până înainte de votul pro Brexit. După ziua votului, timp de patru-cinci zile, toate pieţele de obligaţiuni au avut o corecţie uşoară în sus, inclusiv în Polonia, Cehia sau Ungaria. Şi obligaţiunile româneşti au avut o evoluţie crescătoare a randamentelor de 10 – 15 puncte de bază (0,1 – 0,15 puncte procentuale)”, a explicat Jiru, în cadrul unei conferinţe de specialitate.
Transportatorii insistă pe modificarea Legii RCA
Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) a solicitat Guvernului să emită Ordonanţa de Urgenţă pentru modificarea Legii RCA şi să anunţe public, în cel mai scurt timp, dacă va fi dată. „COTAR nu doreşte să răstoarne Guvernul, iar patronatele din această ţară au nevoie de stabilitate guvernamentală. În acest context, cerem încă o dată Guvernului Cioloş să emită Ordonanţa de Urgenţă pentru modificarea Legii RCA şi să anunţe public, în cel mai scurt timp, dacă o vor da. De asemenea, cerem autorităţilor să ia măsuri sporite în timpul protestului transportatorilor din Bucureşti, care va avea loc pe 15 septembrie, astfel încât să nu intre provocatori printre protestatari şi, dintr-un protest paşnic, să se transforme în dramă naţională. COTAR a depus cerere de miting în principalele oraşe din ţară”, se spune într-un comunicat al COTAR, remis Agerpres.