Mila pentru oamenii mai puțin norocoși și care se află în suferință ne îndeamnă de multe ori să scoatem bani din buzunar. Dar tot acest tablou ascunde în spatele lui o altă lume, foarte urâtă, în care cei fără scrupule se folosesc de empatia noastră pentru a câștiga sume colosale de bani nemunciți. Cerșetoria este o industrie pe scară largă în România, care a fost „exportată” și în restul Europei, scrie eva.ro.
Metodele de cerșit sunt foarte bine puse la punct, astfel încât să nu ai nici cea mai mică urmă de îndoială atunci când oferi un ban celui care stă cu mâna întinsă. De cele mai multe ori, cerșetorul este fața vizibilă a unei afaceri elaborate. În spatele lui sunt persoane care coordonează totul și care încasează cea mai mare parte din bani. Iată câteva metode prin care cerșetorii ne păcălesc în fiecare zi:
Metoda „picioare amputate”. Cerșetorii care susțin care au picioare amputate nu fac altceva decât să-și țină picioarele îndoite și să le lege foarte bine, ca să nu dea de bănuit.
Metoda mâinilor amputate. Așa cum susțin reprezentanții jandarmeriei, cerșetorii cu handicap se „vindecă” brusc și dispar rapid atunci când oamenii legii își fac apariția.
În cazul metodei de cerșiti „mâini amputate”, cerșetorii își înfășoară strâns palmele și degetele cu tifon, pe care îl înmoaie înainte în sos de roșii, pentru un aspect șocant, care să atragă atenția trecătorilor, așa cum a mărturisit o cerșetoare prinsă de jandarmi.
Metoda „copilul fals”. Îți este foarte milă de femeile care stau toată ziua în frig și ploaie cu un copil mic în brațe, înfășurat în haine groase? Fața copilului nu se vede, pentru că mama îl strânge la piept, ca să-l protejeze de frig. În realitate, în brațele cerșetoarelor se află haine de copii îndesate cu cârpe și vată, astfel încât să aibă forma unui copil.
„Cerșetori cu mape”. Singur ai fost oprită pe stradă de persoane care țin mape în mână și care îți spun că strâng bani pentru un caz umanitar. Fie că vor să ajute un copil cu handicap sau unul care are nevoie urgentă de o operație, aceștia sunt de cele mai multe ori cerșetori deghizați în oameni cu sufletul mare. În realitate nu vor decât să te înduioșeze și să te convingă să le dai bani, iar actele lor justificative sunt doar niște invenții, la fel și cazurile pentru care cer bani.