F.T.

Procurorii de la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Ploieşti i-au reținut pe suspecții Bălan Mircea Costin – zis „Valoare”, Avram Adrian – poreclit „Moxu” sau „Pimpu”, Ionescu Liviu Cătălin, Haită Ionuţ Ciprian – zis și „Pișcot”, Stere Mircea Alexandru (“Musiu”), Gaşpar Marius Iulian, Sandar Cristian ( numit și ”Patac”) și Beșleagă Cristina toți fiind acuzați de comiterea infracțiunilor de constituire de grup infracțional și proxenetism. Pe lângă aceștia, în cazul altor șapte indivizi, implicați și ei în activitățile infracționale mai sus menționate, anchetatorii ploieșteni au dispus măsura controlului judiciar. Toți au fost ridicați în urma a 17 descinderi în Prahova și una în Argeș.
Acțiunea a angrenat, pe lângă DIICOT şi Biroul de Combatere a Criminalității Organizate Ploiești și reprezentanți ai autorităților din Marea Britanie, fiind constituită o echipă comună de anchetă împreună cu trupe specializate de la Eurojust și Europol. De asemenea, la acţiune au participat și trupe speciale de la Unitatea de Combatere a Crimei Organizate “ZEPHIR”, din Anglia.
Conform unui comunicat al DIICOT Ploiești, “începând cu anul 2012, inculpatul Bălan Mircea Costin împreună cu inculpaţii Avram Adrian, Avram Valentin, Haită Ionuţ Ciprian, Ghinea Adrian Jean, Ghinea Valentin şi Gaspar Marius Iulian au iniţiat şi constituit un grup infractional organizat, la care pe parcurs au aderat şi pe care l-au sprijinit ceilalţi inculpaţi, în scopul săvârşirii infracţiunii de proxenetism pe teritoriul Marii Britanii”.
DIICOT mai arată că inculpaţii au racolat mai multe tinere, cărora le-au asigurat transportul (rezervarea şi cumpărarea biletelor), cazarea, promovarea anunţurilor pe site-urile de profil matrimonial şi asigurarea protecţiei, pentru practicarea prostituţiei în Marea Britanie, iar banii obţinuți de către tinere erau împărţiți cu membrii grupării. Din investigațiile procurorilor, sprijiniți de către ofițerii de la Biroul de Combatere a Criminalității (BCCO) Ploiești, a reieșit că rețeaua era coordonată de către Bălan Mircea Costin ( zis şi “Valoare”). Acesta închiria apartamente în diferite locaţii din localităţile Portsmouth, Southamptom, Norwich, Cambridge, Oxford, Ilford, Playmouth, Exeter, Londra și din Cardif, în care tinerele racolate practicau prostituţia. Lunar, aceste apartamente erau schimbate pentru a nu fi depistaţi de autorităţile judiciare.
Interesant este faptul că membrii grupării s-au înţeles de la început cu tinerele racolate, sens în care au căzut de acord să le dea acestora din urmă 50% din sumele de bani obţinute de ele din practicarea prostituţiei. Totodată, inculpaţii s-au ocupat şi cu postarea de anunţuri pe site-uri de profil matrimonial, în vederea atragerii de clienţi pentru tinere. Procurorii ploieșteni și ofițerii de la BCCO mai precizează că, în apartamentele închiriate, protecţia tinerelor era asigurată de către inculpatul Sandar Cristian (“Patac”). În atribuțiile acestuia din urmă, care era retribuit lunar, intra răspunderea la telefoanele date de clienți, detalii privind aspectul fetelor, activităţile sexuale pe care acestea le prestează, tarife practicate iar atunci când tinerele erau solicitate la hotel sau la domiciliul clientului, acestea se deplasau cu autoturismele membrilor grupării ! De la suspecți au fost confiscate cinci autoturisme, 9.300 de lire sterline, 5.700 de euro, 52 de kilograme de materie vegetală ( cel mai probabil tutun), 200 de pachete de ţigarete netimbrate, telefoane mobile, sisteme informatice, precum și documente de identitate false și acte financiar – bancare.