Aproape 2.000 de agenţii de turism nu au făcut dovada poliţei de asigurare, arată cele mai recente date publicate de Autoritatea Naţională pentru Turism. Anul acesta au fost retrase mai multe licenţe de turism faţă de 2015. În România, 2.000 de agenții de turism nu au poliță de asigurare.
Pentru a obţine licenţa de turism şi a funcţiona legal, o agenţie este obligată să încheie o poliţă de asigurare împotriva insolvenţei. Sumele maxime asigurate sunt de 50.000 de dolari în cazul unei agenţii tour-operatoare şi 10.000 de dolari pentru agenţiile de turism detailiste. Poliţa de asigurare trebuie înnoită anual.
În 2014, ANT a emis un nou ordin privind asigurarea turiştilor în cazul insolvabilităţii sau falimentului agenţiei de turism, prin care erau interzise încheierea de poliţe de asigurare cu clauză de franşiză, caz în care turiştii nu recuperau decât 20% din valoarea achitată pentru o vacanţă. De atunci, turiştii sunt asiguraţi integral în cazul falimentului agenţiei de turism, dar în limita asigurării plătite de către agentul economic. 1.954 de agenţii de turism din toată ţara nu au făcut până la data de 9 august 2016 dovada deţinerii poliţei de asigurare, arată datele de la ANT. Ceea ce înseamnă că acestea funcționează ilegal, iar dacă agenția se închide, turiștii nu vor mai recupera niciun ban plătit pentru mult-așteptata vacanță. La polul opus, numărul agențiilor de turism care au polițe de asigurare se ridică la 1.726. Dintre acestea, circa 300 de agenții au o poliță de asigurare detailistă, în limita a 10.000 de dolari, bani pe care turiștii îi vor primi dacă agenția este pasibilă de insolvență.
Chiar dacă turiștii cumpără vacanțe scumpe sau ieftine, au la îndemână câteva variante prin care pot afla dacă agenția de turism respectă sau nu legislația în vigoare. Cine intră în sediul unei agenții de turism, trebuie să știe că licența și polița de asigurare împotriva insolvenței sunt afișate la vedere. Dacă nu nu sunt expuse la vedere, atunci turiştii trebuie să întrebe de ele.
O altă variantă este verificarea listei puse la dispoziție de ANT pe site-ul propriu, acolo unde se poate vedea în ce listă figurează agenția de la care se cumpără biletul pentru vacanţă. ANT pune la dispoziție și lista agențiilor de turism a căror licență a fost retrasă. Anul acesta, ANT a retras licențele a 20 de agenții de turism, dublu față de întreg anul 2015. Cinci dintre acestea funcționau fără poliță de asigurare valabilă.