V. Stoica

„Hyperion”. Călătoria cu trenul produs la Craiova poate fi o experiență ieșită din comun pentru românii obișnuiți cu restul garniturilor feroviare destinate transportului de călători pe căile ferate române. Turistul care nu se trezește prea de dimineață pentru a ajunge pe Valea Prahovei, până la Brașov, are posibilitatea să urce de la Craiova (via București) și să ajungă la stația terminus într-un interval scurt de timp, mult mai redus decât în cazul trenurilor de călători învechite ale companiei de stat. Trenul are oprire la Ploiești Vest și, mai apoi, la Câmpina și, ulterior, în toate stațiile de pe Valea Prahovei.
Puncte tari. “Hyperion” oferă condiții bune de transport, mult diferite de ale celorlalte trenuri de călători. Are trei rețele wi-fi care funcționează aproape perfect, iar călătorii au posibilitatea să le acceseze gratuit. Pe holurile vagoanelor silențioase se află automate pentru cafea, sucuri și produse alimentare ambalate. Un lucru bun – deși contestat de unii dintre călători – este că biletele de călătorie pot fi achiziționate online, de pe site-ul societății feroviare, fie direct de la controlorii din tren, fără suprataxă, pentru că nu există nicăieri în țară tonete de unde ar putea fi cumpărate bilete pentru acest tren. Un alt punct tare este că trenul este foarte silențios, doar la unele schimbări de macaz (și asta ține de infrastructura feroviară) se simte o mișcare bruscă și un zgomot mai mare. Viteza este mai mare pe unele tronsoane de cale ferată, acolo unde permite infrastructura.
Puncte slabe. Unii dintre călători sunt nemulțumiți că nu se cunoaște faptul că nu există case de bilete și nici că locurile pot fi rezervate pe internet. Un punct slab, dacă ar fi să fim cârcotași, este și faptul că autocolantele lipite pe tren – care îi dau un aspect aparte – nu lasă călătorii să admire peisajele. Uneori, în special în weekend, trenul este într-atât de aglomerat, încât se stă în picioare, inclusiv pe holurile altfel foarte largi ale vagoanelor și pe culoarele înguste ale garniturilor.