Peste 850.000 de bolnavi de cancer din România sunt în pericol să nu îşi mai poată continua tratamentul din cauza lipsei medicamentelor. Cea mai gravă situaţie este pentru cei 5.000 de copiii bolnavi de cancer internaţi în spitale. Viaţa multora din ei depinde de un medicament vital în tratarea bolii care însă lipseşte din România. Cei mai norocoşi îl cumpără din străinătate.
Medicii de la Institutul Fundeni spun că au fost înştiinţaţi de firma producătoare că medicamentul Lanvis nu va mai fi adus în ţară.
„Noi, ultima comandă am făcut-o la Fundeni în iunie, iulie şi de atunci n-am mai primit niciun semn de viaţă de la firma producătoare. Deci situaţia este destul de dramatică pentru aceşti copii şi în general pentru toţi care au nevoie de tratamentul cu Lanvis”, a explicat coordonatorul programului de oncologie de la Institutul Fundeni, Radu Nicolescu, citat de digi24.ro.
„Lanvis nu există în depozitul nostru în acest moment. (Reporter: Şi când ar fi posibil să fie adus?)Este foarte greu de estimat, pentru că din câte ştiu eu, în acest moment, este o problemă de autorizaţie de punere pe piaţă”, a precizat directorul general al distribuitorului de medicamente Farmexpert, Iulian Trandafir.
De doi ani, Mirela Florescu se zbate în fiecare lună să-i asigure tratamentul copilului ei în vârstă de patru ani, diagnosticat cu leucemie. Lanvis este medicamentul absolut necesar. Tratamentul nu se găseşte însă nici în spitale, nici în farmacii. Părinţii lui Darius fac tot posibilul să-l aducă din străinătate.
„E vital, pentru că dacă nu găseşte Lanvisul sau unul din medicamentele care lui îi trebuie la cură nu mergi mai departe şi i se întrerupe citostaticul şi ce faci? Te trezeşti că îţi moare copilul din ce ştie ce. Din cauza sistemului care nu e în stare să îţi aducă medicamentele”, a spus mama lui Darius.
În total, peste 20 de medicamete pentru tratarea cancerului lipsesc de pe piaţa din România.
„Toate medicamentele necesare în condiţionarea în transplantul de celule stem, deci pentru copiii care au leucemie si necesită transplant de celule stem, lipsesc. Din păcate, părinţii se tem foarte tare să iasă public, se tem să dea autorităţile în judecată şi acesta este motivul pentru care politicienii nu fac nimic”, a spus fondatoarea Asociației „Dăruiește Viața”, Carmen Uscatu.
Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, cunoaşte situaţia. El a intervenit într-o discuţie pe Facebook şi a explicat care sunt cauzele lipsei de medicamente
„Actuala metodologie de preţuri, lipsa de predictibilitate a politicii medicamentului, deprofesionalizarea instituţiilor centrale şi de la nivelul spitalelor precum și lipsa de flexibilitate a cadrului legal pentru asigurarea medicamentelor esențiale pentru tratamentul corect al mai multor afecțiuni, toate acestea sunt parte a problemei. Măsuri la nivelul Ministerului Sănătăţii şi al instituţiilor din subordinea au fost deja luate. Măsuri la nivelul politicii medicamentului urmează”, a scris ministrul.