Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, sâmbătă dimineaţa, un mesaj în care arăta că este în permanent contact cu instituțiile române competente, cu privire la situația din Turcia, încă de la începutul evenimentelor.
„Turcia este un partener strategic al României și aliat în cadrul NATO, iar stabilitatea țării, pe baza respectării democrației și instituțiilor democratic alese de poporul turc, este importantă pentru securitatea regională, europeană și internațională”, arăta Klaus Iohannis. Şeful statului îşi exprima, de asemenea, „speranța că ordinea publică va fi restabilită în cel mai scurt timp. Misiunea diplomatică și oficiile consulare ale României din Turcia sunt pregătite să acorde toată asistența necesară, în caz de nevoie, cetățenilor români aflați în Turcia”.
Singura cale pentru Turcia este întoarcerea la ordinea constituțională și la statul de drept, a scris sâmbătă dimineaţa, pe pagina sa de Facebook, premierul Dacian Cioloş. „La reuniunea informală a șefilor de stat și de guvern din Uniunea Europeană prezenți la Summitulul ASEM, am susținut împreună cu ceilalți lideri europeni, condamnarea tuturor acțiunilor de violență și agresiune asupra instituțiilor statului democratic alese. Turcia este un partener cheie pentru România și pentru Uniunea Europeană”, a scris Dacian Cioloş. Primul ministru adăuga că „MAE m-a asigurat că celula de criză constituită din dispoziția ministrului este deplin funcțională și este în legătură cu cetățenii români care au nevoie de asistență.
Totodată, ambasada și consulatele României în Turcia sunt în alertă și pregătite să-i ajute pe toți cetățenii români care au nevoie de sprijin”. De precizat, premierul Dacian Cioloş a participat, sâmbătă dimineaţă, la o reuniune informală de coordonare între şefii de stat şi de guvern europeni participanţi la summitul ASEM privind situaţia din Turcia, potrivit unui comunicat de presă. ”În dimineaţa zilei de sâmbătă, premierul Dacian Cioloş a participat la o reuniune informală de coordonare între şefii de stat şi de guvern europeni aflaţi la summit privind situaţia din Turcia”, potrivit unui comunicat de presă al Executivului.